7 saker att tänka på när du vistas i solen

Alla Platser / juni 1, 2019

Nu är sommaren snart här och vare sig du vistas i Sveriges sol eller i den grekiska solen så är det väldigt viktigt att du respekterar och skyddar dig mot solens strålar. Fortsätt läsa och ta del av våra tips om hur du skyddar dig mot solen.

Skydda dig mot solen

1. Var noga med solskyddsmedel

Fastän du känner att din hy är tålig och du sällan blir bränd, så måste du skydda dig mot solen. Använd minst SPF 30 och applicera solskyddsmedlet åtminstone var 80:e minut, applicera oftare om du svettas eller simmar.

2. Ta hand om alla utsatta områden

Ansiktet, läpparna, ögonen och hårbotten är också känsliga för brännskador och lider av solens effekter. Använd ett specifikt ansiktsskydd, ett läppbalsam med solskyddande egenskaper, solglasögon och en hatt.

3. Kvalitet på solglasögonen

Det är viktigt att du använder solglasögon med fullt UV skydd.

4. Glöm inte att dricka vatten

Solexponering kan orsaka uttorkning genom hela din kropp, så det är viktigt att konsumera rikligt med vatten.

5. Sök dig till skuggan

Ett uppenbart men väldigt viktigt sätt att begränsa din exponering mot UV-ljus är att undvika att vara utomhus i direkt solljus för länge. Detta är särskilt viktigt mellan timmarna 10:00 och 16:00, när UV-ljuset är som starkast. Om du är osäker på hur starka solens strålar är, använd skuggtestet. Om din skugga är kortare än du är, är solens strålar starkast och det är viktigt att skydda dig själv.

6. Kläder ger ett bra skydd mot solen

När du är ute i solen, bär kläder för att täcka din hud. Kläder ger olika nivåer av UV-skydd. Långärmade skjortor, långa byxor eller långa kjolar täcker mest hud och är mest skyddande. Mörka färger ger i allmänhet mer skydd än ljusa färger.

7. Skydda dig inomhus

Solens strålar tränger sig igenom fönster och når din hud även inomhus, så därför är det lika viktigt att skydda sig inomhus.

Fler nyheter från Alla Platser