Se upp för fästingen!

Alla Platser / augusti 6, 2019

Fästing

Kom ihåg att fästingen gömmer sig i det höga gräset.

Nu när det är högsommar i Sverige vill många ut i naturen för att njuta av det soliga vädret. Det är också högsäsong för fästingen vilket gör det extra viktigt att vi har koll på oss själva, men också på våra djurvänner.

Fästingen kryper vanligtvis upp i högt gräs för att kunna komma i kontakt med människor och djur, men risken finns så länge du vistas i skog & mark. Har du regelbunden kontakt med djur kan du vara mer utsatt att fästingar blir överförda till dig.

Det finns flera sätt att skydda sig mot fästingar och förutom vaccinering så kan man göra mycket på egen hand för att förebygga.

  • Att kontrollera kroppen efter en promenad eller utflykt i naturen kan rädda dig många gånger. Fästingen vandrar ofta omkring i flera timmar innan de biter, så om du tar en titt vid dagens slut finns det en stor chans att du hittar fästingen vandrandes på fri fot. Glöm inte att kolla bakom öronen och känna i hårbotten.
  • Använd heltäckande klädsel när du vet att du kommer vistas i mycket skog och i högt gräs. Långbyxor är ett superbra skydd mot fästingar och om du kan så ska du undvika ljusa plagg, fästingen har nämligen svårare att upptäcka mörkare färger.

 

Ta bort fästingar på egen hand

Ifall du hittar en fästing som bitit sig fast på kroppen ska du ta bort den så fort som möjligt. Ju längre tid du låter fästingen sitta kvar, ju större risk finns det att du får i dig smittämnen.

Hur tar jag bort fästingen?

Pincett eller fästingborttagare är dom bästa verktygen du kan använda när du tar bort en fästing. Knip tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra sakta rakt ut. Du behöver inte badda fästingen innan du tar bort den, men det är viktigt att tvätta bettet med tvål eller desinfektionsmedel efteråt.

Symptom

Om något smittämne har överförts till dig kommer vanligtvis symptom ca 1-4 veckor efter fästingbettet. Symptom av ett fästingbett kan betyda feber, huvudvärk, ovanlig trötthet eller värk i muskler och leder. Dessa symptom kan kompletteras av en rodnad kring bettet. Om du känner av symptom är det viktigt att du kontaktar din vårdcentral för rådgivning och vård! Känner du av kraftigt symptom bör du genast kontakta en akutmottagning.

Om vårdcentralen har stängt kan du ringa till 1177 (sjukvårdsrådgivningen).

 

Riskområden

TBE sprider sig både västerut och söderut i Sverige. 2016 rapporterades flest antal fall i Stockholm, Uppsala, Västra Götaland och Södermanland. TBE-fall rapporterades i alla landsting utom i Halland, Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Utomlands finns en ökad risk för smitta, tillexempel i:
– Åland
– Stora delar av Centraleuropa
– Baltiska länderna
– Ryssland

Smittrisk finns även i delar av Norge och Danmark (Bornholm).

Kolla kartan för att tydligt se vilka riskområden som finns i, samt runt om, Sverige.

tbe-kartan-2018

 

Vill du läsa mer om hur du kan skydda dig mot fästingar är du välkommen att besöka länkarna nedan:

Vaccinationsmottagningen

Fästing.NU

1177 Vårdguiden

Fler nyheter från Alla Platser