Information om sommarallergier/hösnuva

Alla Platser / juni 30, 2020

allegier,medpro, blomma,pollen

Tror du att du har allergier? Vi på Laboratoriet kan testa dig så att du är säker. Här nedan hittar du sidorna till respektive vårdcentral:

Laboratoriet Åmål

Laboratoriet Brålanda

Laboratoriet Lilla Edet

Laboratoriet Noltorp

Laboratoriet Stavre

Laboratoriet Torpa

Våren är över, men du känner dig fortfarande tät i näsan och ständigt nyser. Välkommen till sommarallergisäsongen. Det fortsätter länge efter Aprils duschar och Majblommornas bortgång.

Pollen är den största syndaren. Vissa växter, inklusive malörtsambrosia, gräs och ekar, gör ett fint pulver som kallas pollen som är lätt nog att resa genom luften. Så här växer och reproducerar dessa växter sig själva.

Immunsystemet hos människor som är allergiska mot mögelsporer eller pollen behandlar dessa partiklar (kallas allergener) som inkräktare och släpper kemikalier, inklusive histamin, i blodomloppet för att försvara mot dem. Det är frisättningen av dessa kemikalier som orsakar allergisymtom.

Människor kan vara allergiska mot en eller flera typer av pollen eller mögel. Den typ som någon är allergisk mot avgör när symtomen inträffar. Till exempel, i mitten av Atlanten, är pollinering av träd från februari till maj, gräspollen löper från maj till juni, och ogräspollen är från augusti till oktober – så barn med dessa allergier kommer sannolikt att ha ökade symtom vid dessa tillfällen. Mögelsporer tenderar att toppa i mitten av sommaren och genom hösten, beroende på plats.

Även barn som aldrig har haft säsongsallergier tidigare kan utveckla dem. Säsongsallergier kan börja i nästan vilken ålder som helst, även om de vanligtvis utvecklas när någon är tio år gammal och når sin topp i början av tjugoårsåldern, med symtom som ofta försvinner senare i vuxen ålder.

Symptom
Allergierna kan göra att näsan, taket i munnen, baksidan av halsen och ögonen kliar. Klåda kan börja gradvis eller plötsligt. Näsan löper, vilket ger en klar vattnig urladdning och kan bli fylld. Hos barn kan den täppta näsan leda till en öroninfektion. Fodret på näsan kan bli svullet och blårött.

Bihålorna kan också fyllas och orsaka huvudvärk och ibland bihåleinfektioner (bihåleinflammation). Det är vanögi

Ögonen kan vattna, ibland rikligt, och klåda. De vita ögonen kan bli röda och ögonlocken kan bli röda och svullna. Att bära kontaktlinser kan irritera ögonen ytterligare.

Ögonsymptom
Att bada ögonen med vanliga ögontvättningar (t.ex. konstgjorda tårar) kan bidra till att minska irritationen. Alla ämnen som kan orsaka den allergiska reaktionen bör undvikas. Kontaktlinser bör inte bäras ifall ögat är inflammerat.

Ögondroppar som innehåller antihistaminer och ett läkemedel som får blodkärl att smalna (en vasokonstriktor) är ofta effektiva. Dessa ögondroppar finns utan recept. Men de kan vara mindre effektiva och ha fler biverkningar än receptbelagda ögondroppar.

Antihistaminer som tas via munnen (som Fexofenadin) kan också vara till hjälp, särskilt när andra delar av kroppen (som öron, näsa eller hals) också påverkas av allergierna.

Ögonen kan vattna, ibland rikligt, och klåda. De vita ögonen kan bli röda och ögonlocken kan bli röda och svullna. Att bära kontaktlinser kan irritera ögonen ytterligare.

Hur man underlättar under allergisäsongen
Här är några enkla steg för att undvika dina utlösare:

  • Håll dig inne när pollen räknar och smog nivåerna är höga.
  • Håll dina dörrar och fönster stängda. Kör din AC för att hålla allergener ute. Använd en luftrenare.
  • Rengör luftfilter i ditt hem ofta. Rengör också bokhyllor, ventiler och andra platser där pollen samlas.
  • Tvätta sängkläder och mattor i varmt vatten för att bli av med dammkvalster och andra allergener.
  • Tvätta håret, duscha och byt kläder efter att du har gått ut.
  • Dammsug ofta och bär en mask. Processen kan slå upp pollen, mögel och damm som fångas i din matta. Använd vakuum med HEPA-filter.
  • Använd en mask när du klipper din gräsmatta för att undvika gräspollen.
  • Håll luftfuktigheten i ditt hus mellan 30% och 50% så att dammkvalster inte trivs.

Det finns många sätt att behandla säsongs allergier, beroende på hur allvarliga symtomen är. Den viktigaste delen av behandlingen är att veta vad allergener är på jobbet. Vissa barn kan få lättnad genom att minska eller eliminera exponering för allergener som stör dem.

Om det inte är möjligt att minska exponeringen eller är ineffektivt, kan läkemedel hjälpa till att underlätta allergisymtom.

Även om dessa allergier inte alltid är så farligt så är det fortfarande jobbigt och behövs behandlas, så ta hand om er där ute.

Fler nyheter från Alla Platser