Dietister på Medpro Clinic och generellt i samhället

Alla Platser / juli 31, 2020

Dietist

Vi på Medpro Clinic arbetar med fantastiska dietister. Vi vill därmed dela med oss vad det innebär att vara en dietist, inte bara inom medicin men inom flera av deras arbetsområden.

Allmän information om Dietister

När skolor och sjukhus kräver menyer anpassade efter befolkningen som de serverar, eller idrottslag vill ha en diet som förbättrar idrottsprestanda, konsulterar de dietister. Dessa matproffs vet vad människor ska äta för att uppnå sina hälsorelaterade mål. De som är intresserade av dessa karriärer kan lära sig flera fakta för att överväga om yrket passar dem.

Plikter
Dietister omvandlar matvanor genom att först bedöma deras kunders hälsa och dieter. De utvecklar sedan måltidsplaner som förbättrar näring, möter budgetar och uppfyller individuella preferenser. De skapar menyer på sina egna kontor men går sedan till kök för att ta hand om förberedelserna och sedan till matplatser för att uppmuntra till hälsosammare val. De pratar också med grupper om kost, näring och hur korrekt ätande kan förhindra och förebygga specifika sjukdomar. Deras jobb kräver kontinuerlig utbildning för att hålla jämna steg med den senaste näringsvetenskapliga forskningen.

Typer
Även om dietister utför samma allmänna uppgifter, inkluderar yrket flera specialiteter med olika mål. Till exempel arbetar kliniska dietister på sjukhus, vårdcentraler och andra vårdinrättningar för att förbättra patienthälsan. De skapar både program för grupper och individer som tillgodoser deras kunders behov och kan ytterligare specialisera sig i sådana tillstånd som högt blodtryck. Ledande dietister fokuserar på måltidsprogram för cafeterior, sjukhus och livsmedelsföretag. De samordnar aktiviteterna hos kökspersonal eller underordnade dietister och kan utföra affärsrelaterade uppgifter som att beställa mat. Gemensamma dietister är specialiserade på att utbilda allmänheten och arbeta med specifika grupper, som äldre. Deras arbetsgivare inkluderar myndigheter, folkhälsokliniker och hälsounderhållsorganisationer.

 

Dietister är individer som har studerat näringsvetenskap. Många dietister har en magisterexamen eller doktorsexamen i näringsvetenskap och bedriver forskning om livsmedelssäkerhet, matvanor eller påverkan av mat och näring på hälsan. Dietister är i uppgift att övervaka, planera och förbereda måltider för att säkerställa att människor som studenter, idrottare och patienter får rätt näringsrika livsmedel för att göra dem så starka och hälsosamma som möjligt.

Här nedan så hittar du 6 intressanta faktapunkter om dietister.

  • En registrerad dietist är hälso-och sjukvårdspersonal som är utbildad att tillhandahålla pålitlig näringsrådgivning och vård i olika inställningar. De måste vara licensierade eller certifierade för att utöva i kliniska miljöer.
  • Dietister genomgår kliniska praktikplatser och är utrustade för att ge medicinsk rådgivning och terapi för personer med näringsrelaterade sjukdomar.
  • Ordet dietetik härstammar från det grekiska ordet diaita, som betyder ”livsstil”. Sedan den tidigaste registrerade historien har näring varit en del av orsaken, botning och förebyggandet av sjukdomar.
  • Dietister är de som översätter näringsvetenskapen till dagliga råd för hälsofrämjande och sjukdomshantering.
  • Dietister spelar en viktig roll när det gäller att erbjuda näringsstöd för människor som är eller riskerar att bli undernärda. Dessa inkluderar patienter som inte kan äta oralt.
  • Dietister lär, motiverar och tillhandahåller näringsrådgivning till patienter som behöver ändra sitt ätbeteende för att tillgodose deras specifika behov. Dietister ger sina patienter möjlighet att göra hälsosammare matval.

Dietister på Medpro

En central fråga inom dietistyrket är matens betydelse för att förebygga, lindra eller bota sjukdomar. En dietist arbetar utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet med målet att patienten ska få i sig rätt näring och ha en god livskvalitet efter de förutsättningar som finns.

Medpro Clinic är i samarbete med dietister från Västra Götalandsregionen, som besitter spetskompetens inom mat, näring och hälsa. De prioriterande målgrupperna är personer som i kombination med livslång sjukdom har undernäring eller övervikt/fetma, sköra äldre, patienter med magtarmsjukdomar samt fodoämnesallergier. Andra tillstånd som faller in på de prioriterade patientgrupperna kan vara allergi eller intolerans, övervikt utan koppling till långvarig/livslång sjukdom eller de som har ohälsosamma matvanor.

Beroende på hur prioriterad patienten är får hen olika lång väntetid.

Om man har ett sjukdomstillstånd som påverkas eller är en direkt orsak av ens kosthållning bör en dietist konsulteras. Dietisterna tar enbart emot remiss från patientansvarig läkare på vårdcentralen. Remiss skickas i pappersformat till vår kanslist i Göteborg som sedan skannar in remisser och fördelar till rätt dietist. Dietist bedömer remisser i regel en gång i veckan. Mer info om dietistenheten finns på www.vgregion.se/dietistenheten

En diabetiker kan få individuella råd om vilka livsmedel han eller hon ska välja och undvika, hur ofta man behöver äta och vilka metoder för matlagning som är lämpliga för tillståndet.Aptiten och förmågan att ta upp näring kan försämras av bland annat, ålderdom, sjukdom, eller också på grund av biverkningar från behandlingar och mediciner. Detta är också något som en dietist hjälper patienten med.Fetma är en sjukdom. Ärftlighet, livsstil och miljö är olika faktorer som kan orsaka fetma. Det finns många behandlingsmetoder och en dietist spelar en viktig roll i behandlingen mot fetma och övervikt.

Du är välkommen att ringa till oss på vårdcentralen för att få mer information angående vårt samarbete med dietisterna.

Här nedan hittar du mer information om dietisttjänsten på Medpro Clinic.

Dietist Brålanda

Dietist Lilla Edet

Dietist Noltorp

Dietist Stavre

Dietist Torpa

Dietist Åmål

Fler nyheter från Alla Platser