Halsbränna och hur du undviker det

Alla Platser / augusti 12, 2020

Vad är det som orsakar det vi kallar halsbränna/magsaftsreflux? Det finns en del olika anledningar till att vi får halsbränna men huvudorsaken är att magsaft kommer upp till matstrupen från magsäcken. Det kan kännas obehagligt med halsbränna men det är nästan alltid ofarligt.

Har du problem med magmunnen kan besvären inträffa oftare. Det är även vanligt med halsbränna hos gravida kvinnor. Om du stressar för mycket eller får i dig en kost som bidrar med mer uppstötningar och magsyra så ökar det risken till halsbränna.

1. Lägg dig inte ner direkt efter du har ätit
En rekommendation är att inte lägga sig ner för tidigt efter man har ätit. Vänta helst 2-4 timmar efter din måltid och detta är bra att tänka på innan du ska sova. Halsbränna på natten är ganska vanligt och inte alls kul.

2. Mat som du bör undvika
Det finns mat som främjar halsbränna och mat som hämnar. Här nedan så listar vi saker som kan skapa halsbränna för dig:

 • Choklad
 • Fet mat
 • Tomater
 • Nudlar
 • Vitlök
 • Mjölk
 • Te
 • Kaffe
 • Donuts
 • Fet stekt eller friterad mat
 • Kryddstarkmat
 • Kolsyrad dryck
 • Bröd

Det är självfallet väldigt svårt att hoppa över all mat som kan öka risken för halsbränna men du kan dra ner på den typen av mat och dryck generellt.

3. Vänta innan du börjar träna
Låt din mage vila innan du börjar träna! Det kan bli väldigt jobbigt för den annars om den ska sköta matsmältningen och samtidigt vara med om dina situps och hoppningar. Du bör ha samma tankesätt som du har med sömnen. Vänta minst 2 timmar innan du börjar träna eller välj något som är enklare för magen att hantera, som yoghurt.

4. Ät normalstora mängder och långsammare
Det räcker inte med att endast äta nyttig mat och ingredienser som är kända för att minska risken för sura uppstötningar. Om du äter snabbt och för mycket på en och samma gång så kan du bli illamående men också skapa halsbränna. Tugga också ordentligt och svälj innan du lägger i mer mat i munnen!

Fler nyheter från Alla Platser