Den internationella psoriasisdagen – Be Informed

Alla Platser / oktober 29, 2020

Den Internationella psoriasisdagen

Psoriasis är en enorm börda. Dess inverkan på livskvaliteten liknar andra allvarliga sjukdomar som cancer och depression. Denna börda kan i sig bidra till ökade riskfaktorer. Identifiering av psoriasis som en allvarlig sjukdom av det medicinska samfundet, ledd av International Psoriasis Council, och ökad medvetenhet bland allmänheten kan ge större stöd för personer med psoriasis att hantera sjukdomen på lämpligt sätt och diskutera med sina läkare hur man minimerar livsstilsriskfaktorer.

På initiativ av International Federation of Psoriasis Associations (IFPA) gav Världshälsoorganisationen sitt godkännande att anordna ett regelbundet evenemang för att öka medvetenheten om psoriasis. Sedan 2004 är världspsoriasisdagen institutionaliserad som en årlig händelse tillägnad människor som drabbats av psoriasis eller psoriasisartrit. Det observeras nu i 50 länder världen över.

Denna dag syftar till att ge röster till människor som lider av sjukdomen runt om i världen. Huvudmålet för att driva denna dag, tänkt av ett internationellt konsortium av föreningar, är att få de nationella och internationella myndigheterna att inse att psoriasis inte tas tillräckligt på allvar. Detta är desto viktigare eftersom huvudorganisatören, IFPA, är en berömd förespråkare för rättigheter för personer med psoriasis eller psoriasisartrit sedan 1971.

Som IFPA förklarar kan fyra huvudmål definieras:

Det första målet består i att öka medvetenheten av två skäl: att informera personer som drabbats av psoriasis att de inte är ensamma i sin situation, men också avvisa myterna om psoriasis, särskilt fel tanken på en smittsam sjukdom. För det andra ska evenemanget förbättra tillgången till behandlingar genom att anspela hälso- och sjukvårdssystem, regeringar, läkare och hälsa är yrkesverksamma för att göra det möjligt för psoriasislidare att få tillgång till optimerad och anpassad behandling.

En annan viktig fråga som tas upp av evenemanget är behovet av en bättre förståelse för sjukdomen. Det verkar för närvarande viktigt att informera psoriasislidare och allmänheten om patologin så att alla kan diskutera det öppet i ett klimat av förtroende. Sist men inte minst måste vikten av att bygga ett starkt globalt samhälle om psoriasis påpekas. Att samla största möjliga antal psoriasislidare över hela världen för att uttrycka sin oro över sin situation på en enda plattform är ett nyckelinstrument för att bli hörd av de viktigaste beslutsfattarna.

Word Psoriasis Day grundades 2004. Hälsomedvetenhetsdagen skapades av patienter för patienter. År 2014 antog Världshälsoorganisationens medlemsstater en resolution som officiellt erkände den 29 oktober som den Internationella psoriasisdagen. För att ytterligare öka medvetenheten om sjukdomen håller IFPA en Världspsoriasis & Psoriasisartritkonferens vart tredje år. Över 1000 delegater från hela världen deltar i konferensen.

Varje år sätter IFPA ett specifikt tema för den kommande världspsoriasisdagen. Detta tema inspirerar våra medlemmars aktiviteter och belyser en specifik psoriasisrelaterad fråga. Flera centrala kommunikationsmeddelanden följer temat för att förklara dess relevans.

Här nedan är de teman som funnits för den Internationella psoriasisdagen:

2015: Have hope. Take action. Make a change.

  • Have hope: Varje år förstår vi mer om psoriasis – forskning ger oss hopp
  • Take action: Alla kan vidta åtgärder för att öka medvetenheten om psoriasis
  • Make a change: Varje positiv åtgärd kan leda till positiv förändring

2016: Breaking Barriers
Varje dag möter människor som lever med psoriasis enorma hinder för deras livskvalitet. I sjukvården, patienter kämpar ofta för att få en korrekt diagnos. Behandlingen och vården de behöver kan vara otillgänglig eller oöverkomligt. I skolan och på jobbet kan personer med psoriasis missa värdefulla möjligheter eftersom deras

sjukdom tvingar dem att ta sjukfrånvaro. Slutligen gör stigma, diskriminering och fördomar det ofta svårare att få stöd i relationer. Börden av psoriasis är alltså så mycket mer än dess fysiska effekter. Sjukdomen tar också en tung mental, emotionell, social och ekonomisk vägtull – både för individer och de samhällen de lever i.

2017: Psoriasis Insidan och ut
Temat 2017 siktade på att:

  • Ge en tydlig bild av psoriasis/psoriasisartrit
  • Få människor att förstå att psoriasis/psoriasisartrit är mycket mer än bara psoriasis sjukdomen.
  • Visa att det finns en person bakom sjukdomen som dagligen lider av flera tillstånd
  • Öka medvetenheten om psoriasis/psoriasisartrit, vilket har en stor inverkan på patienterna och deras familjeliv.

2018: Treat Psoriasis Seriously
Vid detta tillfälle kom mer än 55 patientföreningar från hela världen, liksom vårdorganisationer, forskningsinstitutioner, gräsrotsorganisationer, företag och privatpersoner och anslöt sig till IFPA för att lyfta fram allvaret med denna sjukdom och sprida budskapet om att psoriasis är så mycket mer än bara en hudsjukdom. Psoriasis påverkar hela kroppen och kan förkorta en livslängd med 10 år eller mer. Människor som lever med psoriasis eller psoriasisartrit behöver tillgång till kvalitetsbehandling för att bromsa sjukdomsprogressionen … våra liv är beroende av det.

2019: ANSLUTNA
Detta års tema var ”Let’s get CONNECTED” vilket siktade på att koppla individer som lever med psoriasis till ett större samhälle, att koppla psoriasis till den globala konversationen kring universell hälsotäckning och skapa meningsfulla partnerskap inom NCD-samhället.

2020 Be Informed
Temat för den internationella psoriasisdagen 2020 är ”Be Informed”. IFPA och dess medlemmar i 56 länder organiserar aktiviteter och förespråkande kampanjer för att främja medvetenhet, bemyndigande och handling. Genom tillförlitlig information kan de bygga data, verktygssatser och andra resurser för att förbättra livskvaliteten för personer med psoriasis och psoriasisartrit.

Psoriasis är en kronisk, icke-smittsam sjukdom med stor inverkan på människors liv. Det är en viktig uppgift som vi har för att informera människor som lider av psoriasis att de inte är ensamma i deras kämpar dessutom för att öka medvetenheten om denna förödande sjukdom och den elände som den orsakar. Vårt mål med den internationella psoriasisdagen är att tillhandahålla en plattform för patienter där deras röster kan höras och från vilka personer med psoriasis kan uppmuntras att tala om sina behov och önskemål.

Den internationella psoriasisdagen bör syfta till att ge information och kunskap till dem som påverkas av psoriasis/psoriasisartrit såväl som allmänheten, så att människor kan bli bättre informerade om tillståndet, utveckla en bättre förståelse så att de kan vara mer självsäkra att tala om det.

Målet är att skingra myter om tillståndet, till exempel den felaktiga uppfattningen att psoriasis är smittsam. Medvetandehöjande aktiviteter för att utbilda och ge information om psoriasis och psoriasis artrit är av enorm betydelse för alla grupper i samhället.

Besök Ljusklinik Solsidan för mer information om hur Medpro Clinic behandlar psoriasis och eksem samt tips & råd för dina besök.