Glad Halloween önskar vi här på Medpro Clinic

Alla Platser / oktober 31, 2020

Halloween

Halloween-ursprunget går tillbaka till den antika keltiska festivalen Samhain. Kelterna, som bodde för 2000 år sedan, mestadels i området som nu är Irland, Storbritannien och norra Frankrike, firade sitt nya år den 1 november.

Den här dagen markerade slutet på sommaren och skörden och början på den mörka, kalla vintern, en tid på året som ofta var förknippad med mänsklig död. Kelterna trodde att kvällen före det nya året blev gränsen mellan levande och dödas världar suddig. På natten den 31 oktober firade de Samhain, då man trodde att de dödas spöken återvände till jorden.

Förutom att orsaka problem och skada grödor, trodde kelter att närvaron av andra världsliga andar gjorde det lättare för druiderna, eller de keltiska prästerna, att förutsäga framtiden. För ett folk som helt är beroende av den flyktiga naturvärlden, var dessa profetior en viktig källa till tröst under den långa, mörka vintern.

För att fira evenemanget byggde Druider enorma heliga bränder, där folket samlades för att bränna grödor och djur som offer till de keltiska gudarna. Under firandet bar kelterna kostymer, vanligtvis bestående av djurhuvuden och skinn, och försökte spå varandras öden.

När firandet var över tände de sina eldstäder, som de släckte tidigare samma kväll, från den heliga brasan för att skydda dem under den kommande vintern.

Jack-o’-lantern (Halloweenpumpa) har en lång historia med Halloween, även om de demoniska ansikterna inte alltid har huggits ur pumpor. Deras ursprung kommer från en irländsk myt om Stingy Jack, som lurade djävulen för sin egen monetära vinst. När Jack dog tillät inte Gud honom i himlen, och djävulen släppte honom inte in i helvetet, så Jack dömdes att vandra jorden för evigt. I Irland började folk hugga demoniska ansikten ur rovor för att skrämma bort Jacks vandrande själ. När irländska invandrare flyttade till USA började de skära jack-o’-lyktor från pumpor, eftersom dessa var hemma i regionen.

Trevlig halloween på er alla och ta det lugnt med godiset!