Mångkulturella matdagen – Inspireras av världens kultur

Alla Platser / november 16, 2020

Mångkulturella matdagen

Den Mångkulturella matdagen inträffar varje år den 16 november. Denna dag instiftades utav Kultursmakarna för att vidga vyer om mat runtomkring i världen, samt olika kulturer. Genom att bygga broar mellan maten och kulturerna så kan intresset för varandra öka från olika håll. Den mångkulturella matdagen uppmärksammas för att inspirera till att pröva rätter från andra kulturer än den man är van vid. Denna dag uppmanar skolor, förskolor och institutioner att servera rätter från det mångkulturella köket denna dag. (Temadagar)

För att fira och uppmärksamma denna dag så har vi tagit fram historia och information om olika länders kök och maträtter.

Iran – Ghorhmeh sabzi

Ghormeh Sabzi är en långsamkokt gryta av bräserat kött, örter, bönor och torkade persiska limefrukter. Ghormeh Sabzi betraktas som Irans nationella maträtt och går tillbaka till minst 500 till 1000 år. Det har serverats som en huvudrätt i iranska hushåll i hundratals år och är inte bara en populär maträtt i Iran, utan också i Irak och Azerbajdzjan.

Även om det inte är det mest visuellt tilltalande av rätter, utgör Ghormeh Sabzi sin brist på estetik med en smak som inte liknar något du har haft tidigare. Bestående av skarpa och smakrika ingredienser som koriander, grön lök, purjolök, persilja, shambalileh (torkad bockhornsklöver) och sauterade örter (grönkål, kålrot, sareptasenap) kan matlagningsprocessen för Irans nationella delikatess tillagas på olika sätt med olika örter, bönor och grönsaker, men varje metod resulterar i samma, distinkta smak.

Traditionellt serveras Ghormeh Sabzi ovanpå persiskt ris gjord med vanlig yoghurt, Basmatiris och saffran och ofta tillsammans med lavashbröd. Denna gröna örtgryta en persisk maträtt som är utsökt, skarp och en maträtt som aldrig kommer att göra dina smaklökar besvikna. Bortsett från blandningen av kryddor och ris som utgör Ghormeh Sabzi, kokas denna blandning också med gula eller röda lökar, bönor eller svartögda ärtor, nötkött eller lamm kryddat med gurkmeja, torkade persiska limefrukter och ibland potatis som ersättning för bönor.

En väldigt god rätt!

Ghorme sabzi

Turkiet – Şiş kebap

Shish-kebab har en historia kopplad till krig. Det sägs att turkiska soldater använde sina svärd för att grilla kött i öppna fälteldar under deras invasion av Anatolien. Det här är kanske inte den första användningen av att laga kött över en öppen eld, men det är hur namnet fastnade.

Det finns historiska och konstnärliga bevis för att grekerna från den bysantinska eran tillagade shish kebab.

Kött som används i shish-kebab marineras vanligtvis före tillagning. En grundläggande marinad kan bestå av endast olivolja, citronsaft och lök, medan en mer komplex marinad skulle innehålla merian, smulna lagerblad, kanel, kryddpeppar och andra kryddor. Färgen tillförs av grönsakerna, som tomater, lökbitar och grön paprika och används även för att separera köttbitarna för att göra rätten mer visuellt tilltalande.

Kebab

Spanien – Paella

Paella har ursprung från en regionen Valencia på landets östkust, paella är en risrätt som internationellt ses som Spaniens nationella maträtt (även om spanjorer och spanjorskor kanske tänker annorlunda)  Det finns dock i alla regioner i Spanien och det finns lika många versioner av maträtten som det finns kockar.

Men trots sorterna finns det fem huvudtyper av paella:

Paella Valenciana: detta är den mest autentiska paellaen. Förutom ris inkluderar detta kyckling och kanin.

Paella de Marisco: denna skaldjurspaella innehåller inget kött och tenderar att ha mycket mer fukt än andra sorter. Safterna från fisk och skaldjur ger en mer intensiv smak.

Paella Mixta: detta är en kombination av paella Valenciana och paella de marisco och innehåller både kyckling, kött och skaldjur.

Paella de Verduras: Detta är en vegetarisk paella så kött/skaldjur ersätts med en mängd olika grönsaker inklusive bönor, kronärtskockor och paprika.

Paella Negra: denna paella är svart i färg eftersom den kokas med bläckfiskbläck. Den görs ofta med en rad skaldjur inklusive bläckfisk, krabba och räkor.

 

Paella

Japan – Dashi

Själen för japansk mat är dashi, en buljong av fisk och det finns nästan i allt. Det är basen för såser och kryddor som används i nästan all japansk matlagning. Det finns en värld av variation när det gäller dashi, men den vanligaste formen är gjord med kelp(brunalg) och bonito flingor. Utan dashi finns det ingen umami.

Människans tunga kan identifiera fem grundläggande smaker – sötma, surhet, sälta, bitterhet och umami. Umami upptäcktes och namngavs av Dr. Ikeda Kikunae vid Tokyo Imperial University 1908. Men människor hade länge haft den kunskapen att umami gjorde maten smakligare och kött, fisk och grönsaker som innehåller komponenter av umami, såsom glutamic syra och inosinsyra, har traditionellt använts för att skapa buljong.

Annat än soppor, grytor och nudlar, kan du använda dashi på samma sätt som du använder annan buljong. Ibland vispas det tillsammans med mjöl för rätter som okonomiyaki, salta japanska pannkakor.Vanligtvis kommer smakprofilen för en maträtt att diktera vilken typ av dashi receptet kräver.

Dashi

Indien – Aloo Gobi

På hindi betyder aloo potatis och gobi betyder blomkål. Aloo gobi är därför gjord av potatis och blomkål med kryddor. Det är en gulaktig rätt på grund av att gurkmeja används. Aloo gobi innehåller traditionellt svart kummin, curryblad och torkade bockhornsklöver.

Andra vanliga ingredienser i aloo gobi inkluderar kumminfrön, lök, vitlök, tomat, färsk koriander och korianderfrön, chilipeppar, limejuice och garam masala.

Gurkmeja

Marocko – Tagine

En tagine är lerkokkärlet med ett koniskt lock som ger sitt namn till en myriad av rätter. Ordet Tajine eller marockansk Tagine är en distinkt lergodsskål med två delar; en posenhet som är platt och cirkulär med låga sidor och en stor kon eller kupolformade lock som vilar inuti basen under tillagningen. Ordet Tajine eller Tagine kan referera till båda: mat, tillagad i den skålen eller till skålen.

Historien om ”marockansk tajine” diskuteras. Det har föreslagits att tajine först introducerades till Marocko på 1100-talet av fenicierna, som besökte området vid den tiden. Medan en annan teori tillskriver den Tonac-civilisationen som var i Mexiko mellan 800 och 600 f.Kr. Denna teori baserade sitt antagande på statyetten av ”EL Tagine”, den civilisationens regngud. Det mest troliga beviset tillskrev det dock Nordafrika och dess första bosättares – Berber.

Marockansk Tajine och couscous är två ansikten till samma mynt; det är delikatesser i det marockanska köket.

Tagine

Vi på Medpro Clinic värnar som alltid om din hälsa och mycket av hälsan reflekteras i vad man äter. Om du är i behov av en dietist så besök den här sidan, om du har symptom av diabetes eller vill veta mer om det så hittar du mer information här. Din kost kan påverka ditt blodtryck, du kan läsa mer om vår blodtrycksmottagning här. Om du vill kolla upp hur din hälsa är så är du välkommen att ta en hälsokontroll hos oss.

Fler nyheter från Alla Platser