Helena möter misstänkt smittade hela dagarna – TTELA artikel

Stavre / november 25, 2020

I full skyddsutrustning topsar hon personer med olika symtom utomhus. TTELA tog rygg på undersköterskan Helena Löhman, som för tillfället enbart jobbar med patienter som vill veta om de blivit smittade av coronaviruset.

I en smal gång mellan två huskroppar, på baksidan av Stavre vårdcentral, står en vit plaststol uppställd.

En dörr står på glänt och där innanför befinner sig undersköterskan Helena Löhman och förbereder både sig själv och det material hon behöver för ett provtagningspass. Om ett par minuter ska den första av torsdagens 50 patienter dyka upp och Helena klär på sig ett blått täckande förkläde. Hon trär på sig ett munskydd och sätter sedan visiret på plats. Allra sist drar hon på sig ett par plasthandskar.

– Det blir ju väldigt varmt här i, säger Helena Löhman och viftar lite på visiret för att få bort lite av kondensen som bildas på hennes glasögon.

TTELA artikel covid

Bild: Stefan Bennhage, TTELA

När beskedet kom att kapaciteten för provtagning av misstänkt covid-19-smittade personer skulle skalas upp tidigare i år, fick Ida Willner, verksamhetschef på Medpro Clinic Stavre vårdcentral, tänka om.

– Belastningen blev pressad efter sommaren, så vi klarade det inte på ordinarie bemanning, säger hon och berättar att de då anställde Helena Löhman, för att uteslutande arbeta med provtagningen.

 

”Vill att du gapar stort”

Utanför dörren har dagens första misstänkt smittade person dykt upp och Helena går ut och kontrollerar personnummer och berättar vad som ska hända.

– Jag kommer att killa långt bak i halsen, så jag vill att du gapar stort och säger ah, säger hon och topsar personen långt bak i halsen.

När proceduren är över räcker hon över ett smittskyddsblad, med information från Folkhälsomyndigheten om hur man måste bete sig i väntan på provsvaret.

– Från och med nu betraktar du dig som smittad, säger Helena till personen.

Hon kommer in igen, byter handskar och hämtar ett nytt provtagningskit. Det finns tester för svalg och tester för näsa, samt en kombinerad variant. Vilket test de använder beror på vilka som finns tillgängliga när beställningar görs. Därför varierar det hur testen utförs.

– Många hostar till eller nyser när man petar i halsen eller näsan, säger Helena Löhman.

 

Antalet smittade har stegrats rejält

Under pandemin har cirka 2 000 personer testats för covid-19 på Stavre vårdcentral. Av dem har runt 150 varit positiva. Men antalet positiva testsvar har varierat över tid, enligt Ida Willner. I början var det väldigt få som var smittade, den senaste veckan har det stegrats rejält. Som exempel nämner hon två dagar då cirka en tredjedel av de testade var smittade.

– Det är framförallt den här veckan som det har ökat, säger hon och berättar att de samtidigt har fått order att minska antalet tester.

Den 9 november gick Västra Götalandsregionen ut och meddelade att provtagningarna tillfälligt behöver minskas med 25 procent.

Under oktober och början av november har smittspridningen i samhället tagit rejäl fart igen. Därmed har efterfrågan på provtagning för pågående infektion, så kallat PCR-prov, ökat kraftigt. Så pass mycket att laboratoriepersonalen inte har hunnit med analysera alla prover tillräckligt snabbt. För att komma till rätta med långa svarstider, minskades alltså antalet testade under förra veckan. Förhoppningen är att analyskapaciteten ska utökas igen från och med den här veckan.

En som ändå lyckats knipa en tid för provtagning är Pia Jönsson, som står näst på tur att topsas av Helena Löhman.

– Det känns tungt i andningen, jag har varit förkyld i två veckor nu. Jag ringde i måndags, men fick tid först nu. Det känns bra att ha gjort testet nu, säger hon efteråt.

 

Karantän i hemmet väntar

Hennes son testar sig också, medan mannen redan har gjort ett självtest som han har fått av sin arbetsgivare. Nu väntar karantän i hemmet tills provsvaren kommer, något som kan ta upp till fem dagar.

– Ja, nu får vi väl se på tv och spela spel. Vi får ju be någon att åka och handla också, säger Pia Jönsson innan familjen beger sig hemåt igen.

Hur provsvaren meddelas skiljer sig en del beroende på var man testar sig, enligt Ida Willner. På Stavre vårdcentral skickar de sms om provsvaret är negativt. Är det positivt ringer de istället upp.

– Då ringer en läkare upp för att svara på frågor, ge smittskyddsinformation och starta smittskyddsspårningen, säger Ida Willner och tillägger:

– Vi har fått ställa om hela verksamheten, med nya rutiner och arbetssätt samt ny infektionsmottagning. Det är hård belastning på personalen, som gör ett toppenjobb.

Fler nyheter från Stavre