Internationella dagen mot våld mot kvinnor

Alla Platser / november 25, 2020

Våld mot kvinnor och flickor är en av de mest utspridda kränkningarna av de mänskliga rättigheterna. Enligt en WHO-global studie från 2013 har 35 procent av kvinnorna världen över upplevt antingen fysiskt och/eller sexuellt våld. Vissa nationella studier visar att upp till 70 procent av kvinnorna har upplevt fysiskt och/eller sexuellt våld under sin livstid från en intim partner.

För att öka medvetenheten och skapa åtgärder för att avsluta denna globala plåga, observerar FN Internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november. Datumet markerar det brutala mordet 1960 på de tre Mirabal-systrarna, politiska aktivister i Dominikanska republiken.

Varje år, 25 november och de efterföljande 16 dagar av aktivism mot könsvåld som följer (som avslutas den 10 december, vilket är den mänskliga rättighetsdagen) firas runt om i världen, vilket ger individer och grupper en möjlighet att mobilisera och uppmärksamma det brådskande behovet av att sluta våld mot kvinnor och flickor.

Skuggpandemin
Några av åtgärderna för att begränsa spridningen av COVID-19 har lett till en ökning av våld i hemmet och inom familjen mot kvinnor och flickor. Denna ”skuggpandemi” har fördömts av FN: s generalsekreterare och FN: s kvinnor. Problemen: den ökade exponeringen för dem som redan lever i relationer som kännetecknas av våld, de ökade bördorna och stressen i samband med hushållens ansvar och barnomsorg samt förlusten av livsmedelsförsörjning, begränsningsmöjligheterna för social kontakt; och begränsad tillgång till samhällstjänster och support.

Stängning av skolor utsätter flickor och tonåriga flickor ytterligare för våld i hemmet, tvångsäktenskap och tidigt arbete. Nästan 11 miljoner flickor och ungdomar hittar kanske aldrig tillbaka till skolan efter att de lämnat skolan. Vanliga primära hälsovårdstjänster har störts av pandemin, vilket resulterat i minskad tillgång till viktiga hälso- och sjukvårdstjänster för kvinnor och ungdomar, särskilt vård relaterade till sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa. Dessa nedskärningar äventyrar kvinnors liv och undergräver jämställdhet mellan könen.

Uppmärksamma denna otroligt viktiga rörelse idag och för alltid!

Fler nyheter från Alla Platser