Första advent är här och snart julen!

Alla Platser / november 29, 2020

Första Advent

Nu börjar den underbara tiden på året då julen är nära! Vissa ser fram emot julstämningen eller gemenskapen och vissa ser fram emot att mysa framför brasan omgiven av julbelysning. Men vi alla är nog sugna på julmaten!

Idag är det första advent och vi tänkte det kunde vara roligt att dela med lite historia om advent och adventskalendrar.

Advent – Historia och betydelse
Advent är perioden på fyra söndagar och veckor före jul (eller ibland från den 1 december till juldagen!). Advent betyder ”Kommer” på latin. Detta är Jesus ankomst till världen. Kristna använder de fyra söndagarna och veckorna i advent för att förbereda och komma ihåg den verkliga innebörden av jul.

Julkalendrar är uppskattade av många och är speciellt underhållande för dem mindre. Vi förknippar julkalendrar med antingen 24 luckor av choklad eller 24 luckor utformade efter den svenska julkalendern som går på SVT.

Papperskalendrar var först populära i Tyskland i början av 1900-talet, även om folk skapade sina egna från 1850-talet. Det diskuteras exakt var och när den första massproducerade kalendern trycktes men det var under 1900-talets första decennium. Den mest kända och populära tidiga tillverkaren av tryckta adventskalendrar var en tysk tryckare som heter Gerhard Lang. Hans första kalendrar bestod av två ark, ett ”bakre” kort med siffrorna 1 till 24 tryckta på det och ett separat ark med bilder som du kunde klippa ut och hålla fast på siffrorna varje dag. De första kalendrarna med ”dörrar” gjordes i Tyskland på 1920-talet. Under andra världskriget stoppades produktionen av adventskalendrar på grund av brist på kartong.

Vi på Medpro Clinic önskar er alla en underbar december!

 

Fler nyheter från Alla Platser