Fira Luciadagen med nära och kära men säkert!

Alla Platser / december 13, 2020

Vinter Luciadagen

Juletider, pepparkaksgubbar, tomtenissar och luciatåg tänker nog många på när dem hör lucia. Vi har som tradition deltagit i detta sen vi var små och det har förts vidare till generationen efter. Men det finns en historia bakom denna dag och här nedan kan du läsa en sammanfattning om Luciadagens historia.

Historia om Lucia och Luciadagen
Luciadagen är en kristen festdag som firas den 13 december. Dagen firar Lucia av Syracuse, en jungfrulig martyr från början av 4: e århundradet under den diocletianska förföljelsen, som enligt legenden förde mat och hjälp till kristna som gömde sig i de romerska katakomberna, med en ljuskrans på huvudet för att lysa upp hennes väg och lämna händerna fria för att bära så mycket mat som möjligt. Hennes festdag, som sammanföll med årets kortaste dag före kalenderreformerna, firas allmänt som en festival för ljus.

Luciadagen firas mest i Skandinavien och i Italien, var och en betonar en annan aspekt av hennes berättelse. I Skandinavien, där Lucia kallas Santa Lucia på norska och danska och Sankta Lucia på svenska, representeras hon som en dam i en vit klänning som symboliserar en dopdräkt och ett rött skärp som symboliserar hennes martyrdödsblod, med en krona eller krans av ljus på huvudet.

I Norge, Sverige och svensktalande regioner i Finland, när sånger sjungs, bär tjejer klädda som Lucia kakor och lussebullar, vilket symboliserar att Kristi ljus kommer in i världens mörker. I både protestantiska och katolska kyrkor deltar också pojkar och spelar olika roller som är associerade med juletiden. Firandet av Luciadagen sägs hjälpa en att leva vinterdagarna med tillräckligt med ljus.

En speciell hängivenhet för Lucia utövas i de italienska regionerna Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Lombardiet, i norra delen av landet och Sicilien, i söder samt på kroatiska kustregionen i Dalmatien. I Ungern och Kroatien innebär en populär tradition på Luciadagen att plantera vetekorn som blir flera centimeter höga vid juldagen, vilket representerar Jesu födelse.

Glad lucia och god söndag till er alla!

Fler nyheter från Alla Platser