Medpro Clinic önskar er alla en God Jul

Alla Platser / december 25, 2020

chad-madden-SUTfFCAHV_A-unsplash

God Jul på er alla där ute! Hoppas ni fick en trevlig julafton igår! Varje år så gör vi det traditionella julfirandet runt om i landet och även om det kanske sker hemma hos andra sidan av familjen i år så ser det alltid ungefär likadant ut. Det bjuds på glögg, Kalle Anka visas på TV, den underbara julmaten presenteras på bordet och strax därefter ankommer Jultomten med årets julklappar. Julafton kan se annorlunda ut för många men vissa traditioner medverkar nästan alltid i de svenska hemmen. Men varför har vi vissa traditioner som julgranar och snögubbar?

Julgranar
Vintergröna granar är universella vinterdekorationer. Hedningar symbolisera grenarna som en påminnelse om att våren skulle komma igen. Romarna placerade dem runt tempel för att hedra Saturnus, jordbruksguden. Men första gången den vintergröna granen användes som julgran var antingen i Tallinn, Estland eller Riga, Lettland (varje stad säger att det är det första hemmet för den första julgranen). På 1500-talet tog tyska kristna träden in i sina hem som en symbol för evigt liv. När nyheten sprids att drottning Victoria lät sin tyska make prins Albert sätta upp en julgran i sitt palats, blev praxisen plötsligt höjdpunkten för inredningen i England och Amerika eftersom kungafamiljerna dekorerade granarna på det viset. Juldekorationerna behövde inte vara dyra och tack vare det så kunde vanliga hem bära samma lyx som en kungafamiljs slott.

Julskinka
Under självhushållets tid då människor odlade sin egen mat så åt man bara insaltat kött under majoriteten av året. Men när storslaktet skedde rum under hösten så sparades ett par grisar för att slaktas strax innan jul för vad vi kallar julskinka, vilket ansågs som en stor delikatess.

Julskinkan var inte vanligt på julbordet för bondesamhället och var istället något som åts av folk i högre klass.

Snögubbar
Den första dokumenterade snögubben uppträdde 1380, men mänskligheten har förmodligen gjort snögubbar så länge som det har varit snö. De var särskilt populära under medeltiden, när många saknade de rätta resurserna eller avsättningsmöjligheterna för konstnärliga uttryck. Så istället för att försöka hitta traditionella konstmaterial, blev de snö – och det fanns gott om det. Michelangelo fick till och med i uppdrag att bygga en snögubbe för härskaren i Florens!

God fortsättning önskar Medpro Clinic!

Fler nyheter från Alla Platser