Nyårsafton: Gott nytt år alla där ute

Alla Platser / december 31, 2020

sincerely-media-lQ3go6MNPzo-unsplash

Civilisationer runt om i världen har firat början på varje nytt år i minst fyra årtusenden. Idag börjar de flesta nyårsfestligheter den 31 december (nyårsafton), den sista dagen i den gregorianska kalendern, och fortsätter till de första timmarna den 1 januari (nyårsdagen). Vanliga traditioner inkluderar att delta i fester, äta nyårsmat, göra löften för det nya året och titta på fyrverkerier.

De tidigaste inspelade festerna för att hedra ett nytt års ankomst går tillbaka cirka 4000 år till forntida Babylon. Men världen idag firar det nya året på andra sätt och på olika sätt beroende på vart du befinner dig i världen:

Mexiko
Año Neuvo är en tid för att omfamna förnyelse. Detta kännetecknas av att man kastar hinkar med vatten ut genom fönstret och öppnar ytterdörren för att symboliskt svepa ut det gamla året. Familjer slänger mynt på marken och sveper tillbaka dem i huset för att uppmuntra en framgångsrik framtid. Under tiden deltar de i dekorativa fester, parader och festivaler, komplett med iögonfallande fyrverkerier och den traditionella latinamerikanska seden att bränna fågelskrämmor.

Brasilien
Tack och lov är vädret i Brasilien trevligt hela året eftersom folk älskar att fira nyårsafton i vattnet. Det anses lycka till om du kan hoppa över sju olika vågor medan du önskar, en för varje våg. Dessutom njuter de av fyrverkerier vid Rio de Janeiros stränder medan de äter linser, vilket betyder rikedom. Den mest populära färgen att bära är vit eftersom det sägs ge lycka och fred. I likhet med Año Neuvo bränner de stora dockor med ansiktsmasker som representerar dåliga händelser från det senaste året.

Etiopien
Etiopien är ett av de enda länderna i världen som erkänner en 13: e månad. Intressant nog firar de det nya året den 11 september med stora festligheter. Evenemanget kallas Enkutatash, som översätts till ”juvelgåva” och går tillbaka till de dagar då drottningen av Sheba åkte och fick juveler när hon återvände. Idag får barn små presenter och vuxna samlas med vänner och familj.

Filippinerna
På Filippinerna anser de att allt borde vara runt på nyårsafton. Detta representerar mynt och sägs föra rikedom in i framtiden. Firandet innehåller gott om ljud med horn, musik, skrik, visselpipor, klängande krukor och kokkärl och tändning av smällare för att hålla bort otur och onda andar. Filippinerna äter också traditionella pancit-nudlar och delikatesser som malagkit och biko. Innan klockan slår till vid midnatt står alla fönster och dörrar, inklusive skåp och lådor öppna för att god lycka ska komma in.

Hoppas ni får en underbar nyårsafton och en bra start på nästa år!

Gott nytt år önskar Medpro Clinic!

Fler nyheter från Alla Platser