Martin Luther King-Dagen

Alla Platser / januari 18, 2021

Martin Luther King

Jämställdhet är ett av det viktigaste vi kan uppnå i världen. Vare sig du har ljus eller mörk hy så är vi alla lika värda, vi är samma. En dag som handlar om jämställdhet är Martin Luther King- dagen. Denna man förändrade USA men påverkade även alla utanför landet då hans budskap är otroligt viktigt världen runt. Uppmärksamma denna dag och detta viktiga ämne!

¨

Kings uppväxt
King föddes den 15 januari 1929 till en pastor i Atlanta, Michael King, och hans fru, Alberta King. Michael Kings son namngavs efter honom, men när den lilla Mike var fem, ändrade den pappan sitt namn och hans sons namn till Martin Luther, vilket tyder på att båda hade ett öde lika stort som grundaren av den protestantiska reformationen.

Pastor Martin Luther King Sr. var en framstående pastor bland afroamerikaner i Atlanta, och hans son växte upp i en bekväm medelklassmiljö. King Jr. var en intelligent pojke som imponerade på sina lärare med sina ansträngningar att utöka sitt ordförråd och skärpa hans talförmåga. Han var en pliktmässig medlem i sin fars kyrka, men när han blev äldre visade han inte mycket intresse för att följa sin fars fotspår. Vid ett tillfälle sa han till en söndagsskolelärare att han inte trodde att Jesus Kristus någonsin uppstod. Kings erfarenhet i sin ungdom med segregering var blandad. Å ena sidan bevittnade King Jr. sin far stå upp mot vita poliser som kallade honom ”pojke” istället för ”pastor”. King Sr. var en stark man som krävde den respekt han var skyldig. Men å andra sidan hade King själv utsatts för en ras-epitel i en Atlanta-butik.

När han var 16 åkte King, tillsammans med en lärare, till en liten stad i södra Georgien för en oratorisk tävling; på väg hem tvingade busschauffören King och hans lärare att ge upp sina platser till vita passagerare. King och hans lärare var tvungna att stå i de tre timmar som det tog att återvända till Atlanta. King noterade senare att han aldrig hade varit så arg i sitt liv.

 

Kings högre utbildning
Kings intelligens och utmärkta skolarbete fick honom att hoppa över två år i gymnasiet och 1944, vid 15 års ålder, började King sina universitetsstudier vid Morehouse College medan han bodde hemma. Hans unga ålder höll honom dock inte tillbaka, och King gick med på högskolans sociala scen. Klasskamrater kom ihåg hans snygga klädsel – en ”snygg sportrock och bredbreddad hatt.” King blev mer intresserad av kyrkan när han blev äldre. På Morehouse tog han en bibelkurs som fick sin slutsats att oavsett tvivel om Bibeln, den innehöll många sanningar om mänsklig existens. King studerade sociologi, och i slutet av sin högskolekarriär övervägde han antingen en karriär inom juridik eller i ministeriet. I början av sitt högre år bestämde sig King för att bli minister och började agera som biträdande pastor till King Sr. Han ansökte och accepterades i Crozer Theological Seminary i Pennsylvania. Han tillbringade tre år på Crozer där han utmärkte sig akademiskt – mer än vad han gjorde på Morehouse – och började finputsa sina predikande färdigheter. Hans professorer trodde att han skulle klara sig bra i ett doktorandprogram, och King bestämde sig för att gå på Boston University för att bedriva en doktorsexamen i teologi. I Boston träffade King sin framtida fru, Coretta Scott, och 1953 gifte de sig. King berättade för vänner att han gillade människor för mycket för att bli akademiker, och 1954 flyttade King till Montgomery, Alabama, för att bli pastor i Dexter Avenue Baptist Church. Det första året avslutade han sin avhandling samtidigt som han byggde upp sin tjänst. King tog sin doktorsexamen i juni 1955.

 

Martin Luther King Day
Martin Luther King Day är en relativt ny federal helgdag och det finns få långvariga traditioner. Det ses som en dag för att främja lika rättigheter för alla amerikaner, oavsett deras bakgrund. Vissa utbildningsanläggningar markerar dagen genom att lära sina elever eller studenter om Martin Luther Kings arbete och kampen mot rasegregering och rasism. Under de senaste åren har federal lagstiftning uppmuntrat amerikaner att ge lite av sin tid denna dag som volontärer i medborgarhandlingsgrupper.

Martin Luther King Day, även känd som Martin Luther Kings födelsedag och Martin Luther King Jr Day, kombineras med andra dagar i olika stater. Till exempel kombineras det med Civil Rights Day i Arizona och New Hampshire, medan det observeras tillsammans med Human Rights Day i Idaho. Det är också en dag som kombineras med Robert E. Lees födelsedag i vissa stater. Dagen är känd som Wyoming Equality Day i delstaten Wyoming.

King var inte perfekt. Han skulle ha varit den första att erkänna detta. Hans fru, Coretta, ville desperat gå med i de civila rättighetsmarscherna, men han insisterade på att hon stannade hemma med sina barn och inte kunde bryta sig ur eraens styva könsmönster. Han begick äktenskapsbrott, ett faktum som FBI hotade att använda mot honom och som King fruktade skulle ta sig in i tidningarna. Men King kunde övervinna sina alltför mänskliga svagheter och leda afroamerikaner och alla amerikaner till en bättre framtid.

1966 var Martin Luther King Jr. i Miami när han hade ett möte med filmproducenten Abby Mann, som funderade på en biografi om King. Mann frågade den 37-årige ministern hur filmen ska sluta. King svarade: ”Det slutar med att jag blir dödad.”

Under hela sin medborgerliga karriär var King smärtsamt medveten om att ett antal vita amerikaner ville se honom förstörd eller till och med död, men han accepterade ändå ledarskapets mantel och antog dess tunga börda vid den unga åldern 26. De 12 åren aktivisten spenderade först för medborgerliga rättigheter och senare mot fattigdom förändrade USA på djupgående sätt.

Alla är välkomna till oss på Medpro Clinic! Vi vill att du ska känna dig så välkommen som möjligt när du besöker eller ringer in till oss. Du hittar oss i Åmål, Alingsås, Lilla Edet, Vänersborg, Brålanda och Trollhättan.

Om du vill kontakta oss så hittar du telefonnummer till våra vårdcentraler, rehab och BVC här:

Vi på Medpro Clinic önskar er en fortsatt fin januari!

Fler nyheter från Alla Platser