Vegetariska dagen 2021 – Prova äta vegetariskt!

Alla Platser / februari 1, 2021

vegetariska dagen

Människor väljer att bli vegetarianer av många olika skäl. Vanliga motiv är etiska problem, hälsoproblem och miljöproblem. Att inte äta kött sparar djur från dåliga förhållanden på fabriken minskar risken för hjärtsjukdomar, stroke och cancer; och mildrar miljöföroreningar från djurjordbruk.

Fördelar med vegetariska dieter

  • Det minskar risken för sjukdomar som hjärtsjukdomar, stroke och cancer samtidigt som exponeringen för livsmedelsburna patogener minskas.
  • Spara vitala men begränsade sötvatten, bördig matjord och andra värdefulla resurser.
  • Bevara oersättliga ekosystem som regnskogar och andra livsmiljöer.
  • Det ger ett lönsamt sätt på att mata världens hungriga genom effektivare användning av korn och andra grödor.
  • Det minskar växthusgaser som accelererar den globala uppvärmningen.

 

Vad för ingredienser kan man äta som vegetarian för att få i sig så mycket näring som möjligt?

Järn
Järn är nödvändigt för bildandet av röda blodkroppar. Du kan få järn genom att äta broccoli, russin, korn, tofu, m.m. Du måste också äta en C-vitaminrik diet för att få det järnintag du behöver.

Omega-3 fettsyror
För att hålla hjärnan och hjärtfrisk måste man äta Omega 3-fettsyror. För att bli av med bristen på omega 3-fettsyra måste man äta linfrön, oliver och valnötter.

Kalcium
För att säkerställa utveckling av ben och förhindra skador på benen måste man äta en kalciumrik diet. Således måste du äta bok choy, grönkål, gröna bladgrönsaker, sojabönor m.m.

Vitamin B12
Vi måste äta en vitamin B12-rik diet. Således måste man äta mejeriprodukter, spannmål och sojamjölk, m.m. i en god mängd.

Protein
Protein är viktigt för alla delar av kroppen. Folk tror att man bara kan få protein genom att äta icke-vegetarisk mat. Detta är dock inte sant. Du kan äta bönor, jordnötssmör, baljväxter, tofu, sojamjölk och mycket mer.

Det kan vara svårt att gå över till en helt vegetarisk diet men vi rekommenderar att ni äter några vegetariska mål i veckan. Detta hjälper både kroppen och miljön!
Om du vill få koll på din kost så kan du besöka vår dietist sida.

Fler nyheter från Alla Platser