Fotens dag – Fakta om fotens egenskaper

Alla Platser / februari 19, 2021

Igår var det Fotens dag! Inte en sådan så känd dag kanske, men foten är en väldigt viktig och intressant del av människans anatomi. Här nedan kan du läsa om fotens struktur och information om vår medicinsk fotvårds mottagning.

Dina fötter är bland de mest komplexa strukturerna i hela kroppen. De består av dussintals ben, ligament, leder och senor som fungerar tillsammans så att du kan utföra en mängd olika rörelser. De är också ansvariga för att stödja hela kroppens vikt hela dagen och dämpa de många stötar som du får utan att ens märka. Här är några av de grundläggande komponenterna i fotanatomi:

 

Ben
Det finns över 20 ben i var och en av våra fötter. Dessa ben stöder resten av vår fotanatomi och inkluderar benen i underbenet (tibia och fibula), tillsammans med talus, calcaneus, kuboid, navicular, tre kilformiga ben, fem metatarsalben och fjorton falanger. Vissa människor har också sesamoidben i fötterna; sesamoids är små ben som är inbäddade i en sena eller muskel. När de är närvarande är det vanligtvis nära den distala delen av det första mellanfotsbenet.

 

Muskler
Våra fötter har 19 muskler vardera. Fotmusklerna är vanligtvis uppdelade i två grupper: yttre och inneboende muskler. Extrinsiska muskler är de som har sitt ursprung i underbenet och fäster i foten, såsom gastrocnemius och soleus muskler. Nästan alla muskler som har sitt ursprung i underbenet fäster vid foten. Inneboende fotmuskler är å andra sidan de muskler som har sitt ursprung i foten själv.

 

Bågar
För att foten ska kunna bära kroppens vikt i den upprätta hållningen på det mest ergonomiska och effektiva sättet, är den konstruerad av en serie bågar som bildas av tarsal- och metatarsalbenen och förstärks av ligament, senor och fascia av foten.

Huvudbågen är den anteroposterior bågen, som kan betraktas som delbar i två delar – en medial och en lateral.

Den mediala bågen består av calcaneum, talus, navicular, de tre kilskriften. och det första, andra och tredje metatarsalbenet. Toppmötet ligger vid den överlägsna artikulära ytan av talusen, och dess två extremiteter eller bryggor, på vilka den vilar i stående, är tuberklarna på den plana ytan av calcaneum bakåt och huvudet på det första, andra och tredje metatarsalbenet framåt. Huvudegenskapen för denna båge är dess motståndskraft på grund av dess höjd och antalet fogar mellan dess komponenter..

Den svagaste delen, dvs. den del som är mest benägna att ge efter övertryck, är fogen mellan talus och navikulärt ben; detta är avstängt av det plantära kalkanavikulära ligamentet, som är elastiskt och därmed kan återställa bågen snabbt när den störande kraften avlägsnas. Bågen är inte beroende av dess underhåll, endast detta ligament, för det stöds underlägset av senorna på tibialis posterior, flexor digitorum longus och flexor hallucis longus. Det stöds vidare av plantaraponeuros, av de små musklerna i fotsulan, av senan på tibialis anterior och av plantar ligament i alla inblandade leder.

 

Ledband
Ledbanden i foten gör att benen i olika former och storlekar kan anslutas. Medan dessa ligament är starka så kan det vara utmanande att reparera om dem blir skadade. Till skillnad från ben och muskler i foten får ledband inte mycket blodflöde. Detta gör återhämtningstiden mycket långsammare. Den primära och starkaste senan i foten är akilleshälsenan. Denna sena gör att vi kan springa och hoppa utan problem. Den längsta senan i din fot är plantar fascia. Detta ligament bildar fotbågen. Två andra ligament i foten är flexor digitorum, som hjälper de fyra mindre tårna att böja sig och räta ut, och flexor hallucis, som gör det möjligt för stortån att böja och röra sig.

 

Ligament
Ligament kan skadas när du lider av en vrickning. Tillsammans med svår smärta i området kan du märka betydande svullnad. Om ett stukat ligament inte behandlas korrekt med vila kan det få permanent skada. På samma sätt som benbrott i foten behandlas förstuvade ledband ofta med vila. Is bör appliceras för att minska svullnad vid behov. En gjutning kan också användas för att ge ytterligare stöd till det skadade området. Ett sönderrivet ligament kan uppstå när en fots led leder till ett trauma som tvingar den bortom sitt normala område. Foten kan ha vridit eller landat konstigt från ett hopp eller fall. Mycket allvarligare än stammar, kan sönderrivna ledband behöva operation för att korrigeras.

 

Det är lätt att se varför det finns så många skador, sjukdomar och tillstånd som kan orsaka värk i foten. På grund av deras komplexitet, plats och funktion finns det ett stort antal sjukdomar och abnormiteter, både medfödda och förvärvade, som tenderar att påverka vår fotanatomi. Vi kanske förbiser våra fötter, men alla tillstånd som orsakar fotsmärta eller obehag kan ha en oerhört negativ effekt i vårt dagliga liv. Det är därför det alltid är klokt att ta hand om våra fötter genom enkla steg som att bära stödjande skor för att förhindra fotskador och sjukdomar.

 

På Medpro Clinic erbjuder vi dig medicinsk fotvård på samtliga vårdcentraler. Du är varmt välkommen att besöka våra sidor för medicinsk fotvård eller kontakta oss på vårdcentralen. Du hittar genvägar till sidorna här nedan:

Medicinsk Fotvård – Åmål

Medicinsk Fotvård – Brålanda

Medicinsk Fotvård – Lilla Edet

Medicinsk Fotvård – Noltorp

Medicinsk Fotvård – Stavre

Medicinsk Fotvård – Torpa

 

Här nedan hittar du information om vad vi på Medpro Clinic erbjuder dig när det handlar om medicinsk fotvård:

Medicinsk fotvård för Diabetes
Diabetiker har sämre blodcirkulation, vilket skapar problem i fötterna. Om kompetens inte finns inom enheten kan ett första bedömningsbesök hos fotvårdsspecialist erbjudas. Finns inga tecken på skador eller cirkulationsstörningar begränsas besöket till ett besök.

Medicinsk fotvård för reumatoid artrit m fl reumatiska sjukdomar
Reumatoid artrit m fl reumatiska sjukdomar skapar felställningar i fötterna och rörelseförmåga och/eller hand- eller fingerförändringar som gör att fötterna inte kan skötas på ett adekvat sätt.

Medicinsk fotvård för Psoriasis
Förhårdnader och sprickor under fötterna i kombination med rörelsehandikapp. Ortopediska- och neurologiska sjukdomar, stora missbildningar och felställningar i fötterna med samtidigt rörelsehandikapp.

Endast i väldigt specifika undantagsfall erbjuds patienter med andra diagnoser medicinsk fotvård.

Förebyggande behandling för Medicinsk Fotvård

  • Torr hud – Behandlas regelbundet med oparfymerad kräm eller salva.
  • Skör hud – Huden blir tunnare när man blir äldre och man kan ha skör hud av andra orsaker tex efter kortisonbehandling.

 

Vi på Medpro Clinic önskar er alla en trevlig helg!

Fler nyheter från Alla Platser