Världsdagen för natur- och djurliv 2021

Alla Platser / mars 3, 2021

Världsdagen

Öka medvetenheten för Världsdagen för natur- och djurliv 2021

Runt om i världen bor mellan 200 och 350 miljoner människor inom eller intill skogsområden och förlitar sig på flera ekosystemtjänster som tillhandahålls av skog och skogslag för deras försörjning och även för att täcka deras mest grundläggande behov som mat, skydd, energi och läkemedel.

Cirka 28% av världens markyta förvaltas för närvarande av ursprungsbefolkningar, inklusive några av de mest ekologiskt intakta skogarna på planeten. Dessa utrymmen är inte bara viktiga för deras ekonomiska och personliga välbefinnande utan också för deras kulturella identitet. Skogar, skogsarter och livförsörjning är för närvarande beroende av dem och befinner sig vid korsningen av de olika planetkriser som vi för närvarande möter på grund av klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och hälso-, sociala och ekonomiska konsekvenser av COVID-19-pandemin. Dagen firar skogsbaserade försörjningar och främjar skogs- och skogslivsförvaltningsmetoder som rymmer både mänskligt välbefinnande och långsiktigt bevarande av skogar.

Våra hav som täcker 2/3 av planeten är de minst förstådda ekosystemen på jorden. I själva verket vet vi mer om månen än vad vi gör på djuphavet. Ändå började livet på vår planet i havet och vi litar på ett hälsosamt hav för vår överlevnad. Hav reglerar vårt klimat, producerar hälften av syret vi andas in, driver vattencykeln som ger regn och sötvatten och ger näring till 3+ miljarder människor på planeten. Hav absorberar 30% av koldioxiden som släpps ut i atmosfären och helt 90% av värmen från klimatförändringarna.

Som vi vet, djurlivet står inför hot på grund av mänskliga aktiviteter. Olika utmaningar som vilda djur står inför inkluderar förlust av livsmiljöer, industrialiserat jordbruk, kommersiell utveckling och överbetning. Tjuvjakt och människohandel kan också leda till risker för olika arter som tigrar, noshörningar och elefanter osv.

Naturskydd är en fråga som behöver daglig uppmärksamhet.

De utmaningar som djurlivet står inför är ofta stora och komplexa och det är normalt att känna sig hjälplös. Men varje människas små handlingar utgör en mycket större lösning och kan göra skillnad.

Till exempel:

 • Plockar upp skräp och lägger det i soptunnan
 • Minska ditt plast- och hushållsavfall
 • Återvinning och återanvändning av gamla produkter
 • Att köpa hållbara produkter
 • Besöker akvarier, botaniska trädgårdar, nationalparker och naturreservat
 • Volontärarbete vid lokala djurlivsorganisationer och fristäder
 • Berätta för människor om de förändringar du gör

Teman för Världsdagen för natur- och djurliv

Temat för Världsdagen för natur- och djurliv 2021 är ”Forests and Livelihoods: Sustaining People and Planet”. Temat belyser nyckelrollen för skogar, skogsarter och ekosystemtjänster för att upprätthålla försörjningen för hundratals miljoner människor över hela världen, främst av inhemska och lokala samhällen med historiska band till skogsområden och skogliggande områden.

Temat för Världsdagen för natur- och djurliv 2020 var ”Sustaining all life on Earth”. Det fokuserar på alla vilda djur- och växtarter som en del av mångfalden och försörjningen hos människor, främst de som bor närmast naturen.

2019 var temat för Världsdagen för natur- och djurliv ”Below water: For people and planet”.

Projekt för att skydda planetens djur

 1. Project Tiger: 1972 initierades Project Tiger som inte bara fokuserade på bevarande av tigrar utan också på hela ekosystemet. Ministeriet för miljöskog och klimatförändringar sponsrade detta projekt. Cirka 47 tigerreservat belägna i mer än 17 regioner inklusive Corbett National Park och Ranthambore National Park som gör flera bedömningar av ett antal tigrar, deras livsmiljö, jaktvanor under övervakning av Tiger Task Force. Utan tvekan hjälpte Project Tiger till återhämtningen av livsmiljön och öka befolkningen hos tigrarna.
 2. Project Elephant: Indiens regering startade Project Elephant 1992 för att bevara elefanter och deras livsmiljö. De fokuserade också på att utveckla flyttvägar med hjälp av vetenskapliga och planerade hanteringsåtgärder. Detta projekt lyfter också fram de inhemska elefanternas välbefinnande och överväger frågor som att mildra konflikter mellan människor och elefanter.
 3. Krokodilskyddsprojekt: För bevarande av krokodiler startade Indiens regering ett projekt. Som vi vet är krokodilarterna på väg att utrotas. Huvudsyftet med projektet är att skydda den återstående befolkningen av krokodiler och där att etablera fristäder för att skydda deras naturliga livsmiljö. Det kommer också att främja fångenskap i fångenskap, förbättra förvaltningen och det kommer också att involvera lokalbefolkningen i projektet.
 4. UNDP Sea Turtle Project: Wildlife Institute of India, Dehradun startade UNDP Sea Turtle Project i syfte att bevara olivfärgade havssköldpaddor i november 1999. Projektet fokuserar på tio kuststater i Indien främst Odisha där en karta över häckningsplatser av havssköldpaddor förbereddes. Avelsplatser och livsmiljöer längs kusten identifierades och flyttvägar togs av havssköldpaddor.
abner-abiu-castillo-diaz-TgBOP8oRQBI-unsplash

Fakta om våra hav

Mer plast än fisk
Åtta miljoner ton: Det är hur mycket plast vi tappar i haven varje år. Det är cirka 17,6 miljarder euro – eller motsvarande nästan 57 000 blåvalar – varje år. År 2050 kommer havsplasten att uppväga alla havets fiskar.

5 stora soptippar
Det finns så mycket skräp till sjöss, skräpet har bildat stora soptippar. Det finns fem av dem runt om i världen, och den största – Great Pacific Garbage Patch – innehåller uppskattningsvis 1,8 biljoner sopor och täcker ett område som är dubbelt så stort som Texas.

Plast utgör en dubbel fara
Havsavfall kan brytas i mindre bitar – känd som mikroplast – genom solens exponering och vågåtgärder, varefter det kan hitta sig in i livsmedelskedjan. När det så småningom bryts ned (vilket tar 400 år för de flesta plaster) släpper processen ut kemikalier som ytterligare förorenar havet.

Kina, Indonesien toppar papperskorgen
Mer plast i havet kommer från Kina och Indonesien än någon annanstans – tillsammans står de för en tredjedel av plastföroreningarna. Faktum är att 80 procent av plastföroreningarna kommer från bara 20 länder, inklusive USA.

Även om det känns som att ansvaret ligger på andra länder, stora företag och inte du så finns det alltid en anledning att ta hand om naturen. I stället för att slänga skräp på gatan eller i havet så bär med dig skräpet till närmsta papperskorg.
Återvinn plast, metall, batterier och glas där hemma. Det kan lite mer tid men i slutändan så är det ingen större åtgärd för att förbättra planeten vi bor på.

Det är viktigt att vi tar hand om naturen och det är viktigt att du tar hand om din kropp. Här nedan hittar du våra Hälsokontroller på Medpro Clinic.

Hälsokontroller Åmål Vårdcentral

Hälsokontroller Brålanda Vårdcentral

Hälsokontroller Lilla Edet Vårdcentral

Hälsokontroller Stavre Vårdcentral

Hälsokontroller Torpa Vårdcentral

Vi på Medpro Clinic önskar er en trevlig kväll och fortsatt vecka.

Fler nyheter från Alla Platser