St. Patricks day 2021 är här!

Alla Platser / mars 17, 2021

St. Patricks day

Idag är det den irländska högtiden St. Patricks day!

 Vem var St. Patrick? Var han en riktig person?
Saint Patrick är skyddshelgon och nationell apostel i Irland. Han ansågs ha lyckats sprida kristendomen över hela Irland – därav den kristna firandet av hans liv och namn.


Fanns det verkligen en St. Patrick?
Definitivt. Det finns dock många legender om honom som blandas med sanningen. Spelade han en stor roll för att sprida kristendomen till Irland? Ja absolut. Körde han verkligen alla ormar ut ur Irland? Förmodligen inte, eftersom ormar till att börja med inte var hemma i Irland!

I vilket fall som helst var St. Patricks inverkan tillräckligt stor för att motivera våra moderna firande. Här är lite om St. Patrick själv.


En ung St. Patrick hittar Gud
Mannen som så småningom skulle bli St. Patrick föddes i Storbritannien (en del av det romerska riket vid den tiden) som Maewyn Succat i slutet av 4e århundradet. Hans familj var kristen, men det sägs att Maewyn själv var ateist under hela sin barndom.

Det skulle förändras vid 16 års ålder (omkring 400 e.Kr.), när Maewyn kidnappades från sitt hem på den brittiska västkusten av irländska pirater, som fortsatte att bära honom till Irland och tvinga honom att arbeta som en herde som betar får. Efter sex år flydde han sina fångare, gick nästan 200 mil genom det irländska landskapet och övertygade ett fartyg att bära honom med sig tillbaka till Storbritannien. Denna upprörande upplevelse hade verkligen en effekt på Maewyn, som var övertygad om att det var Herren som skyddade honom och levererade honom säkert hem.

Fakta om St. Patricks day

  • Blå var den färg som ursprungligen var associerad med St. Patrick, men grön är nu favoriserad.
  • Den första St. Patrick’s Day-paraden i de amerikanska kolonierna hölls i New York City denna dag 1762.
  • Patrick’s Day är den traditionella dagen för att plantera ärter, även i snön!
  • Kålfrön planteras ofta också idag, och gamla jordbrukare trodde att för att få dem att växa bra, måste du plantera dem medan du bär dina nattkläder!

Glad St. Patricks day till er alla där ute!

Fler nyheter från Alla Platser