Idag är det Internationella Parkinsondagen

Alla Platser / april 11, 2021

Internationella Parkinsondagen stöds av European Parkinson’s Disease Association. Målet med Internationella Parkinsondagen är att öka medvetenheten om Parkinsons sjukdom, främja en större förståelse för detta tillstånd och hur det kan påverka en person.

Parkinsons är en sjukdom där nervceller som levererar neurotransmittorn dopamin till andra celler minskar i antal. När celldöd sprider sig till allt större delar av hjärnan påverkas fler centra. Detta resulterar i en förvärring av motoriska och icke-motoriska störningar.

Internationella Parkinsondagen syftar till att öka den globala medvetenheten om Parkinsons sjukdom. Generellt så har allmänheten mycket begränsad kunskap om detta tillstånd.

 

Efter en onlineundersökning 2009 av EPDA där över 5000 personer deltog, fann man att över 50% inte visste att Parkinsons sjukdom var ett neurologiskt tillstånd som påverkar rörelsen. Ännu mer slående var att över 75% av de tillfrågade inte visste att styvhet, där en person inte kan röra sin kropp (eller vissa kroppsdelar) är ett centralt motoriskt symptom på denna sjukdom.

Om så många människor inte är medvetna om de viktigaste motoriska symtomen vid Parkinsons blir det mycket svårare att samla stöd för personer med detta tillstånd. Det är också troligt att människor inte är medvetna om de icke-motoriska symtom som personer med Parkinsons kan drabbas av (inklusive biverkningarna av dem som tar medicin)

 

Den 11 april är det den Internationella Parkinsondagen – en tid för att öka medvetenheten och främja forskningen mot bättre behandlingar och ett botemedel mot Parkinsons sjukdom. Det är också en dag att signalera ditt engagemang för en framtid utan Parkinsons sjukdom.

Öka medvetenheten och förmedla denna dags budskap till andra!

Fler nyheter från Alla Platser