Världsmalariadagen | En dag att hyllas

Alla Platser / april 25, 2021

Världsmalariadagen

Världsmalariadagen är en dag att firas och uppmärksammas. Här nedan kan du läsa om sjukdomen och vad denna dag står för och hur framstegen har sett ut de senaste decennierna.

Vad är malaria?
Malaria är en allvarlig tropisk sjukdom som sprids av myggor. Sjukdomen är både förebyggbar och härdbar, men utan snabb medicinsk vård och behandling kan den vara dödlig.

Sjukdomen orsakar svåra influensaliknande symtom som hög feber, kräkningar och muskelsmärta. Om den lämnas obehandlad kan detta snabbt utvecklas till livshotande tillstånd som organsvikt. Sjukdomen kan vara dödlig för alla, men drabbar allvarligt barn och gravida kvinnor.

År 2019 uppskattades 229 miljoner fall av malaria, vilket resulterade i över 400 000 dödsfall av sjukdomen. En stor del av dessa fall inträffade i Afrika söder om Sahara, men sjukdomen finns i många länder över hela världen, där fattigare områden drabbas hårdast.

Världsmalariadagen
Världsmalariadagen den 25 april markerar framstegen i kampen mot malaria och framhäver det ansvar som vi alla har för att få slut på denna sjukdom fram till 2030. Den här dagen uppmanade världen att ledare ska intensifiera kampen och få oss närmare en malariafri värld inom en generation. Idag finns det anledning att fira, eftersom de senaste två decennierna har gjort stora framsteg i kampen mot malaria, vilket har räddat mer än 7 miljoner liv och förhindrat över 1 miljard malariafall.

Vi måste skydda och påskynda dessa värdefulla vinster samtidigt som vi lär oss av de anmärkningsvärda prestationerna i kampen mot COVID-19 som snabb global mobilisering och samordning, implementering av ny teknik, samordnad global finansiering och politiskt engagemang mot gemensamma mål. COVID-19 har visat att framgångsrik vetenskap kräver resultatorienterad samarbetsstrategi mellan sektorer, samhälle och gränser. Malaria-eliminering är möjlig om vi kan följa samma väg.

Öka medvetenheten om denna dag och fira dessa framsteg som människan har åstadkommit de senaste decennierna.

Fler nyheter från Alla Platser