Fothälsodagen | Medicinsk fotvård för dig

Alla Platser / maj 4, 2021

jordan-whitt-sobXgw6KfiQ-unsplash

Fotvård kommer i många olika former och kan vara något som man kan göra själv där hemma eller på en skönhetssalong. Dessa typer av fotvård är riktat mot den yttre sidan av foten och är inte menat att hjälpa vad som försiggår på insidan. Här kommer medicinsk fotvård in i bilden. Medicinsk fotvård finns för att bota mer allvarliga åkommor, så som, diabetes, psoriasis, reumatoid artrit och andra reumatiska sjukdomar.

Här hittar du några tips på vad du kan tänka på för att förebygga skador och åkommor för dina fötter:

  • Inspektera dina fötter dagligen och använd en spegel för att kontrollera botten på fötterna för skador, sprickor, skalning eller torr hud. Detta är särskilt viktigt om du är diabetiker för att undvika infektion eller ett sår som inte läker.
  • Torka fötterna och mellan tårna efter duschen för att undvika svampinfektioner. Fukta sedan fötter och hälar med en bra fotkräm.
  • Håll en hälsosam vikt genom kost och träning, till exempel promenader, träningscykling eller löpband. Övervikt sätter press på fötterna vilket leder till generell fotvärk, hälsmärta, stressfrakturer, cirkulationsproblem och artrit.
  • Lämna inte nagellack dygnet runt! Det kan leda till spröda naglar eller svamp. Det rekommenderas tre veckor på och en vecka ledig varje månad.
  • Kom ihåg att dina fötter behöver solskyddsmedel också! Applicera mellan tårna och på anklarna för att undvika solbränna och förhindra hudcancer, som ofta går obemärkt förbi i detta område av kroppen.
  • Använd skor på offentliga platser där du kan drabbas av infektioner, idrottsfotsvamp eller vårtor på botten av fötterna.
  • Sträck dina fötter, fotleder och underben varje dag och innan du tränar för att hålla musklerna starka och för att undvika skador.

 

Dessa tips kan göra din vardag lite enklare men ifall du behöver medicinsk hjälp så finns vi här för dig. Vi på Medpro Clinic erbjuder dig medicinsk fotvård på samtliga vårdcentraler och du hittar mer information här!

Fler nyheter från Alla Platser