Se upp för all pollen där ute!

Alla Platser / juni 12, 2021

roman-kraft-CqoSqqHhsuI-unsplash

Nu är sommaren på ingång eller här, beroende på vem du frågar. I vilket fall så är pollensäsongen i full fart och många pollenallergiker har redan märkt av detta. Pollenallergi är oftast inget farligt men det är kan vara otroligt jobbigt för dem som är drabbade.

Den största allergiutlösaren under de varmare månaderna är pollen. Träd, gräs och ogräs släpper pollen i luften för att befrukta andra växter. När pollen släpps ut och kommer i näsan på någon som är överkänslig (allergisk), ser immunsystemet felaktigt pollen som en fara och släpper ut antikroppar för att attackera allergener. Det leder till frisättning av kemikalier som kallas histaminer i blodet. Histaminer utlöser de symtom som allergiker drabbas av.

Symptom av allergier
Allergierna kan göra att näsan, taket i munnen, baksidan av halsen och ögonen kliar. Klåda kan börja gradvis eller plötsligt. Näsan löper, vilket ger en klar vattnig urladdning och kan bli fylld. Hos barn kan dspotpta näsan leda till en öroninfektion. Fodret på näsan kan bli svullet och blårött.

Bihålorna kan också fyllas och orsaka huvudvärk och ibland bihåleinfektioner (bihåleinflammation). Det är vanögi

Ögonen kan vattna, ibland rikligt, och klåda. De vita ögonen kan bli röda och ögonlocken kan bli röda och svullna. Att bära kontaktlinser kan irritera ögonen ytterligare.

Några tips för dig:

  • Kontrollera pollenprognoser och nivåer i ditt område.
  • Börja ta allergimedicin innan dina symtom börjar.
  • Håll dörrar och fönster stängda.
  • Undvik utomhusaktivitet tidigt på morgonen när pollenantalet är högt.

Om du vill veta några enkla huskurer mot pollenallergi så kan du hitta några tips från en äldre artikel från vårt arkiv. Detta är inga fullständiga lösningar för dina problem men kan vara hjälpsamma i vissa situationer: https://medpro.se/2020/07/08/enkla-huskurer-mot-din-pollenallergi/

Du är alltid välkommen att ta kontakt med oss ifall du har några frågor om din hälsa eller kanske i detta fall angående din allergi!

Fler nyheter från Alla Platser