Dietister | Mycket kunskap och färdigheter!

Alla Platser / augusti 24, 2021

edgar-castrejon-1SPu0KT-Ejg-unsplash

Som dietist behöver man innesitta  mycket kunskap om hur den mänskliga kroppen fungerar och vad för näring som passar i olika situationer, samt hur man ska hjälpa personer i nöd på bästa sätt. Det finns många olika typer av dietister som arbetar på flera olika sätt. Vi på Medpro Clinic är stolta över vårt samarbete med dietisterna från Västra Götalandsregionen och vill därmed upplysa vad en dietist runt om i världen kan göra för människors hälsa.

Dietister och näringsläkare planerar mat- och näringsprogram, övervakar matlagning och övervakar serveringen av måltider. De försöker förebygga och behandla sjukdomar genom att främja hälsosamma matvanor och rekommendera kostförändringar. Till exempel kan dietister lära en patient med högt blodtryck hur man använder mindre salt när man lagar måltider eller skapar en diet som har mindre fett och socker.

Dietister kan använda mätvågar för kroppsvikt, till exempel en hydrostatisk vägningsmaskin, kalorimetrar, glukosmonitorer och hudveck. De använder också datorer installerade med analytisk eller vetenskaplig, medicinsk, kalkylark och ordbehandlingsprogram.

Dietister hanterar matservicesystem för institutioner som sjukhus och skolor. Vissa främjar sunda matvanor genom utbildningsprogram, medan andra bedriver forskning. Många dietister specialiserar sig och blir kliniska dietister, samhällsdietister, ledningsdietister eller konsulter.

dan-gold-4_jhDO54BYg-unsplash

Kliniska dietister tillhandahåller näringstjänster till patienter på sjukhus, vårdinrättningar och andra institutioner. De utvärderar patienternas näringsbehov, utvecklar och genomför näringsprogram och utvärderar och rapporterar resultaten. De kommunicerar också med läkare och annan vårdpersonal för att samordna medicinska och näringsbehov. Vissa kliniska dietister är specialiserade på att hantera vikten hos överviktiga patienter eller i vården av diabetiker eller kritiskt sjuka patienter. Dessutom kan kliniska dietister på vårdinrättningar, små sjukhus eller kriminalvårdsanläggningar hantera matserviceavdelningen.

Samhällsdietister tipsar individer och grupper om näringspraxis avsedda att förebygga sjukdomar och främja hälsa. Genom att arbeta på platser som folkhälsokliniker, hemhälsovårdsorganisationer och hälsovårdande organisationer utvärderar dietisterna individuella behov, utvecklar näringsvårdsplaner och utbildar individer och deras familjer. Dietister i hemhälsovårdsinstitutioner ger instruktioner om inköp och matlagning till äldre, barn och personer med särskilda behov.

Ledningsdietister övervakar storskalig måltidsplanering och förberedelse i vårdinrättningar, företagskaféer, fängelser och skolor. De anställer, utbildar och leder andra dietister och matservicearbetare; budget för och köp av mat, utrustning och tillbehör; tillämpa sanitära och säkerhetsföreskrifter; och förbereda poster och rapporter.

Konsultdietister arbetar på kontrakt med vårdinrättningar eller i sin egen privata praktik. De utför näringsundersökningar för sina kunder och erbjuder råd om kostrelaterade problem, till exempel viktminskning och kolesterolsänkning. Vissa arbetar för hälsoprogram, idrottslag, stormarknader och andra näringsrelaterade företag. De kan rådgöra med matservicechefer och tillhandahålla expertis inom sanitet, säkerhetsförfaranden, menyutveckling, budget och planering.

jannis-brandt-8manzosDSGM-unsplash

Saker som du kanske inte visste om dietister

  1. Dietister är experter på mänsklig näring
    Dietister är kvalificerade experter inom näring. De arbetar i en mängd olika miljöer, inklusive sjukhus, långtidsvårdsinrättningar, samhälls-/folkhälsovård och företag. Dietister talar med kunderna en efter en för att utvärdera deras livsstil, närings- och hälsobehov. Med hjälp av denna information kan de utveckla måltider skräddarsydda för sina patienter.
  2. Dietister utför kontinuerligt forskning
    En pågående yrkesutveckling inte bara ett kärnvärde utan också ett krav. Matforskning pågår kontinuerligt runt om i världen och nya studier kan leda till nya insikter för näringsvetenskap.
    Till exempel kan en ny forskningsstudie ge en förståelse för varför en individ utvecklar en viss sjukdom. En dietist kan utveckla en dietplan baserad på resultaten av dessa nya studier. Kontinuerligt lärande är en spännande del av detta yrke!
  3. Dietister har många färdigheter
    Kommunikation. Dietister måste ha förmågan att bryta ner den komplexa vetenskapen och förklara den på ett sätt som en klient förstår. Till exempel att förklara för en klient varför de behöver äta en sockerfattig kost för sitt hjärta eller liknande. Den professionella kommunikationsförmågan är sättet att tala offentligt, skriva informativt och helt enkelt prata ansikte mot ansikte.
    Tolkningsförmåga. Dietister måste ta komplex vetenskaplig information och föra över det till en tillgänglig diet för kunder. Dietister som arbetar för stora företag använder samma information och skapar nya livsmedelsprodukter av den. Professionella som kan läsa, förstå och tolka forskningsdata är bättre på att kommunicera denna information tydligt och ge sammanhang för lekmän.
    Organiserade. Dietister arbetar ofta med många kunder. För att hantera alla dessa klienter måste dietister vara organiserade. Detta görs genom noggranna register, hålla koll på rutinmässiga administrativa åtgärder och hantera sin tid. En dietist som arbetar på en vårdcentral kan behöva hantera måltidsplaner för över 10 personer!

Dietisthjälp på Medpro Clinic

En central fråga inom dietistyrket är matens betydelse för att förebygga, lindra eller bota sjukdomar. En dietist arbetar utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet med målet att patienten ska få i sig rätt näring och ha en god livskvalitet efter de förutsättningar som finns.

Medpro Clinic är i samarbete med dietister från Västra Götalandsregionen, som besitter spetskompetens inom mat, näring och hälsa. De prioriterande målgrupperna är personer som i kombination med livslång sjukdom har undernäring eller övervikt/fetma, sköra äldre, patienter med magtarmsjukdomar samt fodoämnesallergier. Andra tillstånd som faller in på de prioriterade patientgrupperna kan vara allergi eller intolerans, övervikt utan koppling till långvarig/livslång sjukdom eller de som har ohälsosamma matvanor.

Beroende på hur prioriterad patienten är får hen olika lång väntetid.

Om man har ett sjukdomstillstånd som påverkas eller är en direkt orsak av ens kosthållning bör en dietist konsulteras. Dietisterna tar enbart emot remiss från patientansvarig läkare på vårdcentralen. Remiss skickas i pappersformat till vår kanslist i Göteborg som sedan skannar in remisser och fördelar till rätt dietist. Dietist bedömer remisser i regel en gång i veckan. Mer info om dietistenheten finns på www.vgregion.se/dietistenheten

En diabetiker kan få individuella råd om vilka livsmedel han eller hon ska välja och undvika, hur ofta man behöver äta och vilka metoder för matlagning som är lämpliga för tillståndet.Aptiten och förmågan att ta upp näring kan försämras av bland annat, ålderdom, sjukdom, eller också på grund av biverkningar från behandlingar och mediciner. Detta är också något som en dietist hjälper patienten med. Fetma är en sjukdom. Ärftlighet, livsstil och miljö är olika faktorer som kan orsaka fetma. Det finns många behandlingsmetoder och en dietist spelar en viktig roll i behandlingen mot fetma och övervikt.

Du är välkommen att ringa till oss på vårdcentralen för att få mer information angående vårt samarbete med dietisterna.

Här nedan hittar du mer information om dietister på Medpro Clinic.

Dietist Brålanda

Dietist Lilla Edet

Dietist Noltorp

Dietist Stavre

Dietist Torpa

Dietist Åmål

Fler nyheter från Alla Platser