Behandling och information om psoriasis

Behöver du hjälp med din psoriasis? Vänd dig till vår ljusklinik, Solsidan i Stavre! Vi behandlar din psoriasis och ger råd och tips om hur du själv kan ta hand om din hy. Lär mer om psoriasis och hur behandlingen går till här nedan.

Behandling för psoriasis
Du behöver ofta regelbunden behandling om du har besvär av din psoriasis. Du kan få någon eller några av dessa behandlingar:

  • Bad och mjukgörande kräm.
  • Receptbelagda krämer och salvor som innehåller kortison med eller utan det D-vitaminliknande ämnet kalcipotriol.
  • Ljusbehandling.
  • Läkemedel som innehåller metotrexat, acitretin eller apremilast.
  • Biologiska läkemedel.

Det är vanligt att få prova en sorts behandling i taget för att se om just den behandlingen hjälper. De flesta får börja med krämer och salvor. Du kan få ljusbehandling om kräm eller salva inte ger tillräcklig effekt. Läkemedel som du sväljer och sprutor påverkar hela kroppen och är effektivare, men ger mer biverkningar. Du kan få biologiska läkemedel om andra läkemedel inte har tillräckligt effekt eller om de inte är lämpliga för dig. Biologiska läkemedel kan dock ha god effekt.

Det kan finnas risk för biverkningar om du får en och samma behandling under lång tid. Därför kan det vara bra att variera mellan olika behandlingar.

Även om psoriasis inte går att bota brukar behandlingen göra att besvären minskar betydligt eller försvinner under långa perioder. (1177.se)

Ljusbehandling för psoriasis 
Ett tillägg till bad, krämer och salvor är ljusbehandling som dämpar inflammationen. Du får behandlingen i en ljuskabin med ultraviolett ljus, UVB-ljus. Du får behandlingen två till tre gånger i veckan i en period på sex till åtta veckor. I början får du vara i ljuskabinen i 13 till 20 sekunder och i slutet cirka två till fyra minuter, beroende på hur tålig man är och hur länge man håller på med behandlingen.

Helst bör du ta bort fjäll med bad eller smörjning före ljusbehandlingen för att göra den effektivare. Ljus i kombination med receptbelagda krämer eller salvor kan skynda på läkningen. (1177.se)

Om du vill läsa mer om psoriasis och behandlingen runt omkring det, besök 1177.se. Du är välkommen att ringa till oss för att få mer information angående behandling eller boka en tid. 

Medpro Clinic Nyheter