Artrosskola

Artros är en sjukdom som visar sin symtom på kroppens leder och kan drabba alla. Sjukdomen blir dock allt vanligare ju äldre man blir (​var fjärde person över 45 har artros i någon led), vilket kan betyda att du riskerar smärta i leder och får det svårt att leva ett aktivt liv. Stela och värkande leder skapar ofta en del oro kring fysisk aktivitet, vilket leder till att man väljer att vila för att låta lederna läka och återhämta sig. När man har fått artros kunde detta inte vara mer fel.

Fysisk aktivitet och träning, anpassad till din förmåga, är den bästa behandlingen för artros. Men det kan vara svårt att veta vilka övningar som passar just dig, hur din träning ska se ut och hur intensiv den ska vara. Av just denna anledning finns artrosskolan. Hos oss kan du behandla din artros med professionell hjälp i en trygg miljö.

Artrosskolan bygger på forskning och du får lära dig mer om artros och hur du kan behandla den. Metoderna som artrosskolorna tillämpar bygger på aktuell forskning. Ju tidigare i sjukdomsförloppet du går artrosskola, desto bättre effekt har den. Du är välkommen till din Arbetsterapeut eller Sjukgymnast för mer information.

Artrosskola
Hur behandlar man Artros?Många tror att en diagnos med artros betyder att lederna är utslitna och att man måste vila för att återhämta sig. Uppkomsten av artros är ofta ett resultat av överbelastning men leder behöver en lagom belastning för att må bra och återhämta sig. När du lägger vikt på dina leder, av & på, så trycks ledvätskan in & ut likt hur en tvättsvamp fungerar. Lederna får då den näring som gör att dom mår bra och kan börja återhämta sig.Detta betyder att träning med hjälp av fysioterapeuter och sjukgymnaster är bland det bästa sätten att motverka artros. För dom flesta räcker detta för att leva att aktivt liv, men för vissa så kan det behöva kompletteras med smärtlindrande behandlingar. Vid extrema fall så är också operation en möjlighet till friskare leder, men detta är endast nödvändigt för 10-20% av drabbade.
BOA-registretBOA står för Bättre Omhändertagande av patienter med Artros och är det enda svenska kvalitetsregistret där resultaten av arbetet som utförs av fysioterapeuter, sjukgymnaster och arbetsterapeuter samlas och utvärderas. BOA-registret existerar för att utveckla och förbättra den grundbehandling som ges till patienter med Artros. Idag finns över 115 000 patienter med i registret och mer registrerade artros-patienter gör att du som patient kan få snabbare och effektivare vård med hjälp av rätt information.
Råd vid artros/innan artrosskola
  • Fortsätt att vara aktiv även om det gör ont. Du kan ta två värktabletter (med paracetamol) upp till fyra gånger om dagen för att orka vara aktiv. Det gäller om du är frisk i övrigt. Äter du andra mediciner ska du samråda med din läkare. Det finns andra sätt att ta bort smärta, vilket du kan få hjälp med på vår artrosskola.
  • Ha koll på din vikt. Om du är överviktig är det särskilt viktigt om symtomen av artros ger dig smärta i dina knän. Då är det lättare att vara aktiv och risken för att sjukdomen försämras minskar.
  • Det behövs ingen remiss för att besöka en artrosskola eller en sjukgymnast. Du kan själv ringa och boka en tid. Det är en bra första kontakt med vården om du har ont i lederna. Sjukgymnasten ställer både diagnos och ger träningsrekommendationer.

Du hittar mer information om Artrosskolan här

Välj din ort

Rehab: 0520-50 66 00

Törnrosgatan 14,
464 61 Brålanda

Läs mer

Rehab: 0520-48 88 00

Järnvägsgatan 8,
463 30 Lilla Edet

Läs mer

Rehab: 0322-65 15 40

Säterigatan 122,
441 55 Alingsås

Läs mer

Rehab: 0520-50 66 10

\

Slättbergsvägen 56,
461 40 Trollhättan

Läs mer

Rehab: 0520-50 66 00

Torpavägen 23,
462 36 Vänersborg

Läs mer

Rehab: 0532-709400

Södra Långgatan 3B,
662 30 Åmål

Läs mer