Vårdcentral: 0532-709400

Rehab: 0532-709400

Södra Långgatan 3B
662 30 Åmål

Läs mer

Vårdcentral: 0521-72 35 00

Rehab: 0521-72 35 00

Törnrosgatan 14,
464 61 Brålanda

Läs mer

Vårdcentral: 0520-48 88 00

Rehab: 0520-48 88 00

Järnvägsgatan 8,
463 30 Lilla Edet

Läs mer

Vårdcentral: 0322-65 15 00

Rehab: 0322-65 15 40

Säterigatan 122,
441 55 Alingsås

Läs mer

Vårdcentral: 0520-49 01 01

Rehab: 0520-50 66 10

Slättbergsvägen 56,
461 40 Trollhättan

Läs mer

Vårdcentral: 0521-27 82 00

Rehab: 0520-50 66 00

Torpavägen 23,
462 36 Vänersborg

Läs mer

Inkontinensmottagning

Över en halv miljon människor i Sverige besväras av någon form av inkontinens. Både män och kvinnor, från barn till äldre, kan drabbas. Har du problem med vattenkastning eller tarmfunktion, kan du vända dig till oss på inkontinensmottagning för att få utredning och inkontinensbehandling.

Inkontinensmottagning för kvinnor och män. ​

Symtom
Vid urininkontinens är det vanligt att ha ett eller flera av följande symtom:

  • Det läcker urin i samband med att du plötsligt känner dig kissnödig.
  • Du behöver kissa ofta, även på natten.
  • Det läcker urin i små skvättar
  • Det läcker urin när du anstränger dig. Det kan till exempel vara om du nyser, hostar eller hoppar.


Olika typer av inkontinens

Ansträngningsinkontinens

Ansträngningsinkontinens innebär att du har svårt att hålla tätt när trycket i magen och urinblåsan blir för högt. Det kan till exempel vara att du läcker urin när du hostar, nyser eller hoppar.

Det kan läcka små skvättar av urin utan att du känner att du behöver kissa. Den här typen av inkontinens är vanligare hos kvinnor. Har du frågor eller funderingar kring ansträngningsinkontinens kan du kontakta inkontinensmottagningen på din vårdcentral för mer information eller behandling.

Trängningsinkontinens

Trängningsinkontinens innebär att du plötsligt känner dig kissnödig och har svårt att hålla dig. Det är vanligt att du behöver kissa ofta. Den här typen av inkontinens är vanligare hos kvinnor. Har du frågor eller funderingar kring träningsinkontinens kan du kontakta inkontinensmottagningen på din vårdcentral för mer information eller behandling.

Blandinkontinens

Det är vanligt att ha en blandning av trängningsinkontinens och ansträngningsinkontinens. Det kallas för blandinkontinens. Blandinkontinens innebär att du både har svårt att hålla tätt när du anstränger dig och att du plötsligt blir kissnödig och har svårt att hålla dig. Den här typen av inkontinens är vanligare hos kvinnor.

Har du frågor eller funderingar kring blandinkontinens kan du kontakta inkontinensmottagningen på din vårdcentral för mer information eller behandling.

Överrinningsinkontinens

Överrinningsinkontinens innebär att du har svårt att tömma blåsan helt. Det gör att urinblåsan i stället töjs ut. När blåsan blir överfull pressas urinen ut ur blåsan genom prostatakörteln. Urinen läcker då ofta i små skvättar. Den här typen av urininkontinens kan orsaka skador på njurarna och på urinblåsan om den inte upptäcks i tid. Överrinningsinkontinens är vanligare hos män.

Har du frågor eller funderingar kring överrinningsinkontinens kan du kontakta inkontinensmottagningen på din vårdcentral för mer information eller behandling.

 

Behandling på inkontinensmottagning

Det finns ingen behandling på inkontinensmottagningen som enkelt botar dina symtom och gör dig fri ifrån inkontinensbesvär. Det som normalt rekommenderas som inkontinensbehandling eller träning är bland annat:

Bäckenbottenträning
Vid ansträngningsinkontinens kan bäckenbottenträning fungera som inkontinensbehandling genom att träna rätt muskler.

Hjälpmedel vid bäckenbottenträning
För kvinnor finns det hjälpmedel som underlättar denna sortens träning/inkontinensbehandling och kan normalt köpas på apotek.

Att inte ha bråttom på toaletten
Genom att ta den tid du behöver för att göra dina behov kan du positivt påverka känsliga kissreflexer och på så sätt minska dina symtom.

Träning av lagom mängd dryck
Genom att tänkta över hur mycket du dricker varje dag och vad du dricker är det möjligt att positivt påverka din inkontinens. Att dricka en mängd som gör att du kissar ca två liter per dygn är ett bra riktmärke för inkontinensbehandlingen enligt Vårdguiden 1177. Att undvika kaffe och te kan också hjälpa, då dessa drycker är vätskedrivande och hjälper till att producera urin.

Var rökfri
Det är bra om du slutar röka, om du röker, eftersom rökhosta gör inkontinensen värre.